Sirište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sirište se dobija od sluzokože želuca mladunaca sisara. Sluzokoža želuca mladunca sisara luči enzim renin (kimozin) koji potpomaže varenju majčinog mlijeka u fazi sisanja mladunčeta.

Sluzokoža mladunčeta se suši i melje u prah, a za dobijanje sirišta prah se rastvara u vodi. Kao alternativu prehrambena industrija je razvila proizvodnju sintetičkog sirišta. Sintetičko sirište je praktično identično prirodnom i uticaj na konzistenciju i ukus sira se gotovo ne razlikuje od uticaja prirodnog sirišta. Zbog toga je u sve više u upotrebi sintetičko sirište.

Sirište kao organ[uredi | uredi izvor]

Položaj sirišta u odnosu na druge želuce kod preživara

Sirište ili abomasum je naziv i za pravi želudac kod preživara, pored tri predželuca burag, kapura i listavac. Sirište je najrazvijenije kod mladih preživara koji se hrane mlijekom, dok je kod starijih najrazvijeniji burag.