Sjećanja jedne gejše

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sjećanja jedne gejše
AutorArthur Golden
Originalni nazivMemoirs of a Geisha
Žanrhistorijski roman, ljubavni roman
Vrsta djelaroman
Gledišteprvo lice
Vrijeme radnjePeriod prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata
Mjesto radnjeKyoto, Japan
Glavni likChiyo Sakamoto, kasnije mijenja ime u Nita Sayuri

Sjećanja jedne gejše (poznata i kao Memoari jedne gejše) je roman američkog pisca Arhtura Goldena objavljen 1997. godine. Radnja romana se odvija u Japanu u periodu oko Drugog svjetskog rata i opisuje životni put jedne gejše.
Roman je doživio veliki uspjeh i postao svjetskim bestselerom. Istovremeno je u japanskoj javnosti izazvao kritike i kontroverze zbog senzacionalističkog pristupa temi i brojnih faktografskih pogrešaka. Mineko Iwasaki, gejša koju je Golden intervjuisao za vrijeme pripreme pisanja romana, tužila ga je za klevetu ustvrdivši da je naslovni lik temeljen na njoj i pogrešno prikazan kao prostitutka.[1] Spor je kasnije riješen sudskom nagodbom.

Radnja romana[uredi | uredi izvor]

Malena Chiyo Sakamoto skupa sa svojom sestrom Satsu biva otkupljena od svojih roditelja i odvedena iz rodnog sela u Kyoto kako bi se usavršavala da postane gejša. Po dolasku u Gion biva razdvojena od sestre i poslana u Nita okiju, gdje će isprva raditi kao pomoćnica, a zatim započeti sa obukom za gejšu. Razdvojenost od porodice i tortura gejše Hatsumomo joj teško padaju, pa stoga odlučuje potražiti sestru kako bi skupa pobjegle kući. Nesretni splet okolnosti joj osujećuje planove i zbog prekršenih pravila gubi pravo da se školuje za gejšu, te postaje obična služavka.
Jednoga dana, dok je uplakana stajala na mostu, primjećuje ju uglađeni predsjednik jedne kompanije, u pratnji gejše. On joj uz riječi ohrabrenja poklanja maramicu i nešto novca, te ona od tog trenutka odlučuje dati sve od sebe da i sama postane gejša kako bi mu se jednoga dana približila.
Ubrzo se u njenom životu pojavljuje Mameha, jedna od najpopularnijih gejši u Kyotu i Hatsumomina najveća suparnica, sa željom da joj bude starija sestra (zadatak starije sestre je da učenicu za gejšu uvede u društvo). Nagodivši se sa vlasnicom Nita okije, Mameha preuzima brigu nad njenim obrazovanjem i Chiyo mijenja ime u Sayuri. Popularnost joj postepeno raste, a njena želja da se približi predsjedniku sve više jača.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dalby, Liza. "Geisha". University of California Press 1983. str. 54–64; 109–112, ISBN 0-520-04742-7