Sjedeća odbojka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sitting volleyball player.jpg

Odbojka za onesposobljene sportiste ušla je u paraolimpijski program, kao "demonstracioni" sport za ljude s amputacijama, 1976. godine u Torontu, Kanada. U "sjedećoj odbojci, mreža je postavljena na visini od oko jednog metra, a teren je dimenzija 10 x 6 metara sa linijom za napad postavljenom 2 metra od mreže. Igračima je dozvoljeno da blokiraju servise, uz uslov da budu u kontaktu sa terenom kada god su u kontatku s loptom. U stojećoj odbojci, mješavima onesposobljena mora biti predstavljena na terenucijelo vrijeme kako bi se izjednačio nivo igre. Sportisti sa sljedećim onesposobljenim mogu se takmičiti u sjedećoj ili stojećoj odbojci: amputacija, povreda kičmene moždine, cerebralna paraliza, oštećenje mozga i moždani udar.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]