Skalpel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Različite vrste skalpela

Skalpel je mali oštri nož koji se koristi u hirurgiji, anatomiji, patologiji i nekim umjetnostima. Skalpeli mogu biti jednokratni i višekratni. Višekratni skalpeli mogu imati stalnu oštricu i postoje oni višekratni kojima se mijenja oštrica. Jednokratni skalpeli najčešće imaju plastičnu dršku.

Oštrica skalpela se pravi od čvrstog metala. Medicinski skalpeli se prave od ugljičnog čelika, a ostali se prave od nehrđajućeg čelika. Postoje i skalpeli koji se prave od titanijuma, keramike, dijamanta i obsidijana. Ovi se koriste u slučaju operacije pod magnetnom rezonancom.

Alternative skalpelima u hirurgiji su elektrokauteri i laseri.


Star of life.svg Nedovršeni članak Skalpel koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.