Socijalistička partija Srbije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Socijalistička partija Srbije je politička stranka u Srbiji.Osnovana je jula 1990. godine, ujedinjenjem Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije i Saveza komunista Srbije.Njen prvi predsjednik bio je Slobodan Milošević, koji je u to vrijeme bio predsjednik Predsjedništva Srbije. Pod Miloševićevim vođstvom,SPS je imao apsolutnu vlast u Srbiji u periodu 1990 -2000. Oborena je sa vlasti oktobra 2000. godine,nakon što je Milošević izgubio na vanrednim izborima za predsjednika SR Jugoslavije. Decembra iste godine,SPS doživljava katastrofalan poraz na vanrednim izborima za srbijanski parlament (osvaja 37 zastupničkih mjesta).

Nakon Miloševićeva izručenja Haškom tribunalu,juna 2001. godine, stranku je i dalje formalno vodio on. Međutim,u SPS-u nastaju ozbiljne podjele koje su vodile osnivanju raznih frakcija.

Poslije Miloševićeve smrti,marta 2006. godine,stranka nije imala lidera sve do decembra iste godine kada je za drugog predsjednika SPS izabran Ivica Dačić. Januara 2007. godine, SPS na izborima za srbijanski parlament osvaja svega 16 zastupničkih mjesta što je njegov najlošiji rezultat od osnivanja.