Idi na sadržaj

Sogn og Fjordane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sogn og Fjordane (Sogn og Fjordane fylke)
okrug
Simbol
Država  Norveška
Graniči sa Møre og Romsdal
Oppland
Buskerud
Hordaland
Glavni grad Hermansverk
Površina 18 623 km2
Stanovništvo 111 600 (2013.)
Gustoća 6 /km2 
Vlada
 - Vođa Anne Karin Hamre (2011. -)
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Veb-sajt: www.sfj.no/

Sogn og Fjordane (norv.: Sogn og Fjordane fylke) je jedan od 19 okruga Norveške. Nalazi se u zapadnom dijelu Norveške.

Prostire se na površini od 18.623 km2 i 8. je po veličini okrug države što čini oko 5,81% teritorije Norveške. U okrugu je prema procjeni iz 2013. godine živjelo 111.600 stanovnika što ga čini 18. okrugom, tj. pretposljednjim okrugom po broju stanovnika.

Graniči sa sljedećim okruzima: Møre og Romsdal na sjeveru, Oppland na istoku, Buskerud na jugoistoku i Hordaland na jugu.

Administrativni centar okruga je selo Hermansverk koje se nalazi u sastavu općine Leikanger. Najveći grad okruga je Førde.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Okrug se trenutno sastoji od dva historijska okruga: Firdafylke (sastavljen od sadašnjih regija Fjordane i Nordfjord-Sunnfjord) i okruga Sygnafylke (sada regija Sogn). Oba ova okruga su formirana tokom Srednjeg vijeka, za vrijeme vlade Gulatinga. Ti okruzi su spojeni sa Hordafylkeom (sadašnjim okrugom Hordaland) i Sunnmørafylkeom (sadašnjim Sunnmøreom) čime je formiran Bergenhus len u kasnom periodu srednjeg vijeka. Bergenhus len je bio jedan od četiri srednjovjekovna okruga u Norveškoj. Njime se upravljalo iz tvrđave Bergenhus koja se nalazila u gradu Bergen.

19. februara 1662. godine, kraljevskim dekretom okrugu je promijenjen naziv u Bergenhus amt. Regija Sunnmøre je ušla u sastav Romsdalen amta 1689. godine. Kasnije, 1763. amt je podijeljena na dva dijela pri čemu su stvoreni: Nordre Bergenhus i Søndre Bergenhus (sjeverni i južni Bergenhus). Kasnije, 1. januara 1919. godine, Nordre Bergenhus amt je preimenovan u sadašnji naziv Sogn og Fjordane, tokom perioda kada su mnoge od lokacija u Norveškoj promijenile nazive.[1]

Okrug Sogn og Fjordane je jedini okrug u Norveškoj u kojem je u svakoj općini izabran Nynorsk za službenu formu norveškog jezika.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Natvik, Oddvar (29 August 2005). "Sogn og Fjordane" Pristupljeno 1.6.2016.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]