Idi na sadržaj

Troms

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Troms (Troms fylke)
okrug
Simbol
Država  Norveška
Graniči sa Norrbotten, Švedska
Lapland, Finska
Finnmark
Nordland
Glavni grad Tromsø
Površina 25 877 km2
Stanovništvo 161 771 (2014.)
Gustoća 6 /km2 
Vlada
 - Vođa Svein Ludvigsen Høyre (2006. - )
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Veb-sajt: www.tromsfylke.no/

Troms (norv.: Troms fylke) je jedan od 19 okruga Norveške. Nalazi se na sjeveru države. Graniči s okruzima Finnmark na sjeveroistoku i Nordland na jugozapadu. Osim toga graniči i sa švedskim okrugom Norrbotten na jugu, finskom regijom Lapland na jugoistoku dok na zapadu izlazi na Norveško more. Okrug se prostire na površini od 25.877 km2 što čini 8,18% ukupne kopnene teritorije Norveške. Prema procjeni iz 2014. u okrugu je živjelo 161.771 stanovnika što predstavlja 3,33% ukupnog stanovništva Norveške. 4. je okrug po površini i 15. po broju stanovnika u državi.

Do 1919. godine okrug se službeno nazivao Tromsø amt. 1. jula 2006. naziv za okrug na Sjevernolaponskom jeziku, Romsa, je prihvaćen za službeni naziv okruga pored postojećeg naziva.[1]

Glavni grad okruga je Tromsø.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Pogled na fjord Balsfjord, u centralnom dijelu okruga

Troms se nalazi u sjevernom dijelu Skandinavskog poluostrva. Zbog velike udaljenosti od gusto naseljenih područja kontinenta, jedno je od najmanje zagađenih područja Evrope. Priobalni dio okruga obiluje vrlo čvrstim i razuđenim obalama koje izlaze na Norveško more. Počevši od juga, najveća ostrva su: sjeveroistočni dio Hinnøya (južni dio pripada Nordlandu), Grytøya, Senja, Kvaloya, Ringvassøya, Reinøy, Vannoy, i Arnøy. Neka od tih ostrva, najznačajniji od njih je Senja, imaju robustnu obalu sa strmim liticama. Postoji nekoliko velikih fjordova koji se u velikoj mjeri protežu u unutrašnjost kopna. Počevši od juga, najveći fjordovi su Vågsfjorden, Andfjorden, Malangen, Balsfjord, Ullsfjord, Lyngen, i Kvænangen.

Najveće jezero je Altevatnet koje se nalazi u unutrašnjosti okruga.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Offisielt samisk namn for Troms" (jezik: norveški). Statens navnekonsulenter. Arhivirano s originala, 26. 6. 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]