Troms

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Troms (Troms fylke)
okrug
Troms våpen.svg
Simbol
Država  Norveška
Graniči sa Norrbotten, Švedska
Lapland, Finska
Finnmark
Nordland
Glavni grad Tromsø
Površina 25 877 km2
Stanovništvo 161 771 (2014.)
Gustoća 6 /km2 
Vlada
 - Vođa Svein Ludvigsen Høyre (2006. - )
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Veb-sajt: www.tromsfylke.no/

Troms (norv.: Troms fylke) je jedan od 19 okruga Norveške. Nalazi se na sjeveru države. Graniči s okruzima Finnmark na sjeveroistoku i Nordland na jugozapadu. Osim toga graniči i sa švedskim okrugom Norrbotten na jugu, finskom regijom Lapland na jugoistoku dok na zapadu izlazi na Norveško more. Okrug se prostire na površini od 25.877 km2 što čini 8,18% ukupne kopnene teritorije Norveške. Prema procjeni iz 2014. u okrugu je živjelo 161.771 stanovnika što predstavlja 3,33% ukupnog stanovništva Norveške. 4. je okrug po površini i 15. po broju stanovnika u državi.

Do 1919. godine okrug se službeno nazivao Tromsø amt. 1. jula 2006. naziv za okrug na Sjevernolaponskom jeziku, Romsa, je prihvaćen za službeni naziv okruga pored postojećeg naziva.[1]

Glavni grad okruga je Tromsø.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Pogled na fjord Balsfjord, u centralnom dijelu okruga

Troms se nalazi u sjevernom dijelu Skandinavskog poluostrva. Zbog velike udaljenosti od gusto naseljenih područja kontinenta, jedno je od najmanje zagađenih područja Evrope. Priobalni dio okruga obiluje vrlo čvrstim i razuđenim obalama koje izlaze na Norveško more. Počevši od juga, najveća ostrva su: sjeveroistočni dio Hinnøya (južni dio pripada Nordlandu), Grytøya, Senja, Kvaloya, Ringvassøya, Reinøy, Vannoy, i Arnøy. Neka od tih ostrva, najznačajniji od njih je Senja, imaju robustnu obalu sa strmim liticama. Postoji nekoliko velikih fjordova koji se u velikoj mjeri protežu u unutrašnjost kopna. Počevši od juga, najveći fjordovi su Vågsfjorden, Andfjorden, Malangen, Balsfjord, Ullsfjord, Lyngen, i Kvænangen.

Najveće jezero je Altevatnet koje se nalazi u unutrašnjosti okruga.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Offisielt samisk namn for Troms" (jezik: norveški). Statens navnekonsulenter. Arhivirano s originala, 26. 6. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]