Hordaland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hordaland (Hordaland fylke)
okrug
Zastava
Simbol
Država  Norveška
Glavni grad Bergen
Površina 14 551 km2
Stanovništvo 511 400 (2014.)
Vlada
 - Vođa Lars Sponheim
Vremenska zona CET (UTC+01)
 - ljeto CEST
Veb-sajt: www.hordaland.no/

Hardaland (norv.: Hordaland fylke) je jedan od 19 okruga Norveške. Nalazi se na jugozapadu države i graniči s sljedećim okruzima: Sogn og Fjordane, Buskerud, Telemark i Rogaland. Treći je najmnogoludniji okrug, nakon okruga Akershus i Oslo. Glavni i najveći grad je Bergen, koji je drugi po veličini grad u Norveškoj i koji je do 1972. godine bio zaseban okrug.

Naziv i simbol[uredi | uredi izvor]

Naziv[uredi | uredi izvor]

Hordaland (staronorveški: Hǫrðaland) je stari naziv okruga a koji je ponovo vraćen u upotrebu 1919. godine. Prvi dio naziva je množina genitiva imenice hǫrðar, što je ime starog germanskog plemena (Harudi). Drugi dio naziva u norveškom jeziku znači "zemlja" ili "region" . Do 1919. region se zvao Søndre Bergenhus amt što je značilo "južni dio Bergenskog amta". Stari Bergenski amt (amt je grupa ili zajednica općina) je nastao 1662. a podijeljen je 1763. godine na sjeverni i južni dio.

Zastava[uredi | uredi izvor]

Zastava okruga Hordaland je pravougaonog oblika, crvene podloge sa dvije ukrštene sjekire i krunom iznad. Zastava i grb su izvedeni iz starog pečata klana Svetog Olava iz Onarheima. Ovaj pečat je korišten od strane delegata iz Sunnhordlanda na dokumentu iz 1344. godine, kada je krunisan kralj Haakon V od Norveške. Tako je to najstariji simbol neke od regija koji se još uvijek koristi a 1961. godine je prilagođen za grb i zastavu regije.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]