Idi na sadržaj

Somatologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Somatologija (grč. σῶμα, σῶματος, sóma – tijelo + λόγος, lógos – nauka, znanje, znanost, učenje) je biološka nauka o tijelu – o oblicima i građi tijela živih bića[1][2][3]. Početne faze njenog razvoja datiraju od antropoloških opisa somatotipova [4][5], a kasnije je obuhvatila životinjski, biljni, a u konačnici i cjelokupni živi svijet. Uveliko se prožima sa mnogim biološkim naukama, osobito sa citologijom, fiziologijom, histologijom, morfologijom, embriologijom, anatomijom, pa i biohemijskom strukturom organizma.

U najširem smislu, somatologija proučava cjelokupnu fiziku, hemiju i biologiju oganizama (naučni pravac: fizikalizam), uključujući i njihovu etologiju. Zanimljivo je da su izvorne (somato)tipove konstitucije ljudskog tijela definirali psihijatri, u cilju početne presumpcije mentalnih stanja i poremećaja kod potencijalnih pacijenata.

Somatološki metodi obuhvataju sve oblike somatometrije (mjerenja posmatranih kvantitativnih varijabli) i somatoskopije (posmatranja proučavanih kvalitativnih svojstava).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Klaić B. (2007): Rječnik stranih riječi. Školska knjiga, Zagreb,
  2. ^ Šentija J., Ur. (1981): Opća enciklopedija, 7: Raš-Szy. Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb.
  3. ^ Waner G. (1984): Zoologisches Wörterbuch. VEB Gustav Fisher Verlag, Jena.
  4. ^ Ivanović M. B. (1990): Morfološke osobine jugoslovenskih naroda. ADJ, Beograd.
  5. ^ Ivanović M. B. (1996): Antropologija – I: Antropomorfologija. Unireks, Podgorca.