Sputnjik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sputnjik (ruski Спутник) je ime prvih 10 sovjetskih satelita od kojih je prvi prošao Zemljinom orbitom 1957. godine i označio početak osvajanja svemira.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sputnjik 1

Krajem 19. vijeka ruski učitelj Konstantin Ciolkovski predložio je da bi svemirske brodove mogle pokretati rakete na tekuće gorivo. Do značajnog napretka u svemirskim istraživanjima nije došlo sve dok se nije pojačalo rivalstvo između država tokom Hladnog rata. Sovjetski i američki naučnici su svoju pažnju usmjerili na rakete koje su mogle prenositi nuklearne bojeve glave, a izmijenjene verzije takvih raketa upotrijebljene su za lansiranje prvog umjetnog satelita ''Sputnjik 1'' 4. oktobra 1957. godine. Taj događaj pokrenuo je takozvanu "svemirsku trku", a 31. januara 1958. godine SAD su lansirale svoj prvi satelit ''Explorer 1''.

Prvi "Sputnjik", što na ruskom znači "saputnik", obilazio je Zemljinu orbitu 92 dana prije nego sto je izgorio u atmosferi. Promjer mu je bio tek 58 cm, a težio je samo 84 kg, ali je odmah zarobio maštu javnosti. Manje od mjesec dana nakon prvog lansiranja, lansiran je "Sputnjik 2" u kojem je bio pas Lajka, međutim nije bilo načina da se vrati na Zemlju i uginula je u svemiru. Glavna svrha prvih deset Sputnjika bila je priprema za svemirski let ljudske posade. Sljedeći sateliti (11-24) nazvani su "Kosmos".