Stablo parsiranja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Stablo parsiranja ili konkretno sintaksno stablo ili generativno stablo je stablo koje predstavlja sintaksnu strukturu niza znakova (simbola) prema nekoj formalnoj gramatici. Program koji proizvodi takva stabla se zove parser. Stabla parsiranja mogu biti generisana za rečenice prirodnih jezika, kao i prilikom prevođenja jezika, poput npr. programskih jezika.

Osnovni opis[uredi | uredi izvor]

Stablo parsiranja čine čvorovi i grane. Donja slika predstavlja lingvističko stablo parsiranja koje predstavlja valjanu rečenicu engleskog jezika. Stablo parsiranja je prikazana stablasta struktura, počinjući od korijena S i završavajući u svakom od listova (John, ball, the, hit).

Jednostavno stablo parsiranja

U stablu parsiranja čvor može biti korijenski čvor ili korijen, čvor grananja, te listovni čvor ili kraće list. U gornjem je primjeru S korijen, NP i VP su čvorovi grananja, dok su listovi John, ball, the i hit.

Pozicijski odnos čvorova stabla može biti ustanovljen korištenjem termina roditelj i dijete. Roditeljski čvor ili roditelj je čvor koji ima bar jedan čvor povezan granom u nivou ispod njega u stablu. U gornjem primjeru, S je roditelj čvorova NP i VP. Dijete je onaj čvor koji ima barem jedan čvor nivo iznad sebe u stablu i s kojim je povezan odgovarajućom granom. U našem primjeru, hit je dijete čvora V.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]