Stado

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stado ovaca

Stado je naziv za veliku grupu životinja. Termin stado se koristi kada su u pitanju sisari, najčešće papkari. Za druge grupe životinja postoje različiti termini, kao npr. jato, roj, krdo i sl.

Kada se za grupu životinja kaže stado, to implicira da se sve životinje u stadu ponašaju isto ili slično, npr. kreću se u istom smjeru u isto vrijeme. Postoje i stada u kojima pojedine jedinke individualno koordiniraju cijelo stado.

Stada kod divljih životinja se stvaraju spontano dok su kod domaćih životinja većinom pod uticajem čovjeka. Stada domaćih životinja istih ili sličnih vrsta se razlikuju od divljih po odnosu među polovima i porijeklu pojedinih jedinki.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]