Stjecanje moći

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sticanje moći (njem. Machtergreifung) je njemačka riječ koja se obično odnosi na nacističko preuzimanje vlasti u Weimaru (Njemačka 30. januara 1933. godine. Ovog je dana Adolf Hitler je položio zakletvu kao njemački kancelar. Ovaj termin se može prevesti i kao oduzimanje snage.

Pojam Machtübernahme ("preuzimanje vlasti") se također koristi za ovaj događaj. Imajte na umu da kada se koristi na njemačkom jeziku, oba Machtergreifung i Machtübernahme zadržavaju svoje opće više značenja i nisu riječi koje se koriste isključivo u kontekstu nacizma. Machtübernahme se može koristiti za bilo koji preuzimanje snage, da li za miran i zakonit način ili nasilni i nelegitimni.

Pojam Machtergreifung su prvi skovali sami nacisti kako bi oslikali njihov ulazak na vlast kao aktivno oduzimanje (alternativni termin koji se koristi je i Nationale Erhebung ("nacionalno uzdizanje"). S obzirom da je ulazak na vlast Adolfa Hitlera bio više rezultat intriga, nego aktivne revolucije, termin je bio kritikovan od strane historičara i ponekad se mijenja s pojmom Machtübertragung ("predaja moći") ili, polemički, Machterschleichung ("uspuzavanje na vlast").

Još jedan alternativni naziv koji obično koristi za nacističko oduzimanje snage 1933. godine je Smeđa revolucija.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Richard J. Evans: Das Dritte Reich - Aufstieg, München 2004, ISBN 3-421-05652-8 (Njemački jezik). Na engleskom jeziku naslov je The Coming Of The Third Reich, London: Allen Lane, 2003.
  • Norbert Frei: Machtergreifung. Anmerkungen zu einem historischen Begriff. In: Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte. (VfZ) 31/1983, S. 136–145 (Njemački jezik)
  • Gotthard Jasper: Die gescheiterte Zähmung. Wege zur Machtergreifung Hitlers 1930-1934. Suhrkamp, Frankfurt am Main 1986 (Neue Historische Bibliothek), ISBN 3-518-11270-8 (Njemački jezik)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]