Stjecanje moći

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sticanje moći (njem. Machtergreifung) je njemačka riječ koja se obično odnosi na nacističko preuzimanje vlasti u Weimaru (Njemačka 30. januara 1933. godine. Ovog je dana Adolf Hitler je položio zakletvu kao njemački kancelar. Ovaj termin se može prevesti i kao oduzimanje snage.

Pojam Machtübernahme ("preuzimanje vlasti") se također koristi za ovaj događaj. Imajte na umu da kada se koristi na njemačkom jeziku, oba Machtergreifung i Machtübernahme zadržavaju svoje opće više značenja i nisu riječi koje se koriste isključivo u kontekstu nacizma. Machtübernahme se može koristiti za bilo koji preuzimanje snage, da li za miran i zakonit način ili nasilni i nelegitimni.

Pojam Machtergreifung su prvi skovali sami nacisti kako bi oslikali njihov ulazak na vlast kao aktivno oduzimanje (alternativni termin koji se koristi je i Nationale Erhebung ("nacionalno uzdizanje"). S obzirom da je ulazak na vlast Adolfa Hitlera bio više rezultat intriga, nego aktivne revolucije, termin je bio kritikovan od strane historičara i ponekad se mijenja s pojmom Machtübertragung ("predaja moći") ili, polemički, Machterschleichung ("uspuzavanje na vlast").

Još jedan alternativni naziv koji obično koristi za nacističko oduzimanje snage 1933. godine je Smeđa revolucija.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Richard J. Evans: Das Dritte Reich - Aufstieg, München 2004, ISBN 3-421-05652-8 (Njemački jezik). Na engleskom jeziku naslov je The Coming Of The Third Reich, London: Allen Lane, 2003.
  • Norbert Frei: Machtergreifung. Anmerkungen zu einem historischen Begriff. In: Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte. (VfZ) 31/1983, S. 136–145 (Njemački jezik)
  • Gotthard Jasper: Die gescheiterte Zähmung. Wege zur Machtergreifung Hitlers 1930-1934. Suhrkamp, Frankfurt am Main 1986 (Neue Historische Bibliothek), ISBN 3-518-11270-8 (Njemački jezik)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]