Stratigrafski stubac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stratigrafski stub u Grand Canyonu, Arizona, SAD.

Stratigrafski stubac, stratigrafska kolumna ili stratigrafski profil je prikaz koji se koristi u geologiji i njenoj podoblasti stratigrafiji za opisivanje vertikalnog položaja kamenih jedinica na određenom području. Tipski stratigrafski stubac ispoljava niz sedimentnih stijena , s najstarijim slojem na dnu i najmlađima na vrhu.[1][2]

U oblastima koje su geološki složenije, poput onih koje sadrže intruzivne stijene, greške i/ili su metamorfirane, stratigrafski stupci još uvek mogu ukazivati na relativne međusobne lokacije ovih jedinica. Međutim, u tim slučajevima stratigrafski stubac mora biti ili strukturni, u kojem su jedinice složene s obzirom na to kako su promatrane u polju da su ih pomjerale greške, ili vremenski stub, u kojem su jedinice složeni po redosledu kojim su formirane.

Stratigrafija je grana geologije koja proučava redosliked i relativni položaj geoloških slojeva i njihovih odnosa prema geološkoj vremenskoj skali. Relativno vremensko sekvenciranje zahtijeva analizu redoslijeda i položaja slojeva arheoloških ostataka i strukture određenog skupa slojeva. Stubovi mogu obuhvatati magmatske i metamorfne stijene, ali sedimentne stijene su geološki važne zbog klasičnih zakona geologije i kako se one odnose na akumulaciju sedimenata i stvaranje taložnih okruženja.

Lithologija je nauka o korijenu nastanka stijena na određenoj lokaciji. Sloj može sadržavati fosile koji pomažu u određivanju njihove starosti i geološko razumijevanje i redoslijeda i vremena. Geolozi grupiraju slične litološke podatke, a ove veće sedimentne sekvence nazivaju 'formacije . Postoje pravila kako se one nazivaju, prema tome gdje se nalaze i koji tipovi stijena postoje. Sve sedimentne formacije dobit će karakteristične oznake. Najpoželjnija su binomna imena, prvi dio je geografski, a drugi litološki. Ako su sve stijene istog tipa, mogu se nazvati, naprimjer, "lyonski pješčani kamen" ili "bentonski škriljac". Kada postoji nekoliko različitih litologija unutar formacije, koristiti se općenitija terminologija, kao što je "Morrisonova formacija", koja sadrži mulj, pješčenjak i krečnjak.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Neuendorf, Klaus KE. Glossary of geology. Springer Science & Business Media, 2005.
  2. ^ Strickler, Mike." Stratigraphic Columns.” Consulting Geological Services, August, 2016. Web. 8 May 2017.

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

  • Survey, Geological, and Director George Oils Smith. (n.d.): n. pag. United States Department of Interior Geologic Survey. USGS, 1931. Web. 7 May 2017.