Supa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pileća supa

Supa je tečno jelo koje se spravlja prokuhavanjem sastojaka. Od sastojaka se u supu stavljaju najčešće meso, povrće, tjestenina i začini.

Tradicionalno, supe se dijele na dvije velike grupe: bistre i krem-supe.

Riječ supa dolazi od jela sop, koje predstavlja krišku hljeba natopljenu nekom tečnom hranom.

Gotove supe[uredi | uredi izvor]

Razni proizvođači proizvode tzv. gotove supe, pakovane u kesice ili kompresovana pakovanja (tzv. "kocke") koje je dovoljno prokuhati u vodi i dobiti kompletnu supu. Tu spadaju goveđe, pileće i razne druge vrste supa, u zavisnosti od proizvođača.

Supe u prahu proizvode se na dva načina: napravi se supa prema recepturi s minimalnom količinom vode i iz nje se proizvede pire, koji se onda suši i pakuje u kesice ili se posebno proizvedu svi dehidrirani sastojci supe, koji se pomiješaju prema recepturi i zapakuju; za pakovanje služe kesice napravljene od ekstrudiranog polietilena na aluminijskoj foliji ili plastificiranog čvrstog papira; kesice sa smjesom se vakumiraju, napune inertnim plinom i hermetiziraju; radi poboljšanja okusa, neki proizvođači smjesi dodaju limunsku kiselinu, a neki za sprečavanje oksidacije dodaju konzervanse.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]