Susan Sontag

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Susan Sontag (Suzan Sontag) (Susan Rosenblatt [Suzan Rozenblat], rođena 16. januara 1933. u New Yorku; umrla 28. decembra 2004. u New Yorku) je bila američka autorica, esejistkinja i publicistkinja. Poznata je po svom angažmanu za ljudska prava kao i kritici o društvenim okolnostima i Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Susan Sontag potiče iz jevrejske familije. Njen otac je bio trgovac a majka nastavnica. Nakon smrti njenog oca, majka se vjenčava sa Nathan Sontag.

1949. godine Susan odlazi u Chicago da studira francuski jezik, literaturu i filozofiju. 1950te (sa 17 godina) vjenčava se sa sociologom Philip Rieff. Zajdeno sa njim objavljuje studiju o uticaju Sigmund Freuda na modernu kulturu. Od 1970. godine je živjela sa fotografkinjom Annie Leibovitz.

Bila je velika kritičarka George W. Busha, njegove Vlade i rata u Iraku. Umrla je u 71. godini od leukemije. Sahranjena je na pariskom groblju Cimetière Montparnasse.