Svemirski centar "Kennedy"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Svemirski centar John F. Kennedy (en: John F. Kennedy Space Center (KSC)) je instalacija vlade Sjedinjenih Američkih Država joja upravlja i djeluje američkim postrojenjima za lansiranje astronauta.

Služi kao baza za tri državna "space shuttle"-a, a također i kao NASA-in terenski centar koji upravlja civilnim lansiranjima letjelica bez ljudske posade iz susjedne Stanice ratnog vazduhoplovstva Cape Canaveral (en:Cape Canaveral Air Force Station) Ovom stanicom inače upravlja 45-to Svemirsko krilo (en:Space Wing). KSC je bilo lansirno mjesto za letove sa ljudskom posadom, Sjedinjenih Američkih Država, sve od decembra 1968. Njegova čuvena zgrada za sastavljanje letjelica (Vehicle Assembly Building (VAB)) jeste četvrta najveća struktura u svijetu, po zapremini, i bila je najveća u vrijeme kada je kompletirana, 1965.

Locirana na ostrvu Merritt Island, Florida, i centar joj je sjeverno-sjeverozapadno od Cape Canaveral-a na obali Atlantskog okeana, na pola puta između Miami-ja i Jacksonville-a na floridskoj Svemirskoj obali. Dužina mu je 34 milje (55 km), a širina otprilike 6 milja (10 km), sa površinom od 570 km2. U centru je radilo ukupno 13.100 ljudi, po podacima iz 2011. Otprilike je 2.100 zaposlenih iz američke vlade; ostali su iz kompanija - ugovarača.