Synaptic

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Synaptic Package Manager
Synaptic.png
Snimak ekrana Synaptica
Snimak ekrana Synaptica
Originalni autor(i)
  • Alfredo Kojima
  • Gustavo Niemeyer
  • Michael Vogt
Programer(i) Canonical Ltd.
Prvo izdanje 13. 11. 2001.
Stabilna verzija
0.84.2 / 9. 3. 2017.
Centralna arhiva code.launchpad.net/synaptic
Programski jezik C, C++, Python
Operativni sistem Debian i izvedeni sistemi
Vrsta Upravljač paketima
Licenca GNU GPLv2
Veb-sajt nongnu.org/synaptic

Synaptic je računarski program koji predstavlja GTK+ verziju APT programa za Debian Linux sistem upravljanja paketima. Synaptic se obično koristi na sistemima baziranim na deb paketima, ali se može koristiti i na sistemima baziranim na RPM paketima.

Razvoj Synaptica je finansirala Connectiva, koja je tražila od Alfredo Kojime, tadašnjeg zaposlenog, da napiše grafičku verziju za APT, nastavljajući rad koji je započet pravljenjem APT RPM verzije i kasnije je Synaptic počeo da se koristi u Connectiva instalacionom procesu. Gustavo Niemeye je također radio na razvoju, dok je radio za Connectiva kompaniju. Trenutno projekat održava Michael Vogt.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Synaptic koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.