TBWA Worldwide

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Ambox important.svg Ovaj članak sadrži dijelove koji liče na reklamu. Pomozite ga popraviti uklanjanjem promocionalnog sadržaja i neprikladnih vanjskih linkova, te dodajte sadržaj napisan s neutralnog gledišta.

LUNA\TBWA\SARAJEVO je advertising agencija osnovana 2002. godine kao dio TBWA Worldwide mreže, TBWA Adriatic regije. Izvršni direktor agencije je Mair Oruč.

TBWA Worldwide[uredi | uredi izvor]

TBWA Worldwide je međunarodna advertising agencija sa sjedištem u Njujorku. Agencija je dio Omnicom grupe, najveće svjetske advertising agencije. Osnovana je 1970. u Parizu, spajanjem kompanija Tragos American Management, Bonnange French Marketing, Wiesendanger Swiss Creation, i Ajroldi Italian Client Services. Prvo slovo imena svake od kompanija dalo je inicijale za novu organizaciju. Omnicom Group je ovu organizaciju kupila 1993. godine. Devedesetih godina, Omnicom je udružio TBWA s druge dvije vodeće kreativne agencije Chiat/Day i Hunt Lascaris, gradeći tako mrežu kreativnih agencija širom svijeta. Vremenom su otvorene agencije na sve više tržišta, kako preko pripajanja, tako i preko zajedničkih ulaganja i kompanija u cjelokupnom vlasništvu. Počeli su privlačiti globalne klijente koji su pomogli u razvoju i jačanju mreže.

TBWA Adriatic[uredi | uredi izvor]

TBWA Adriatic je mreža unutar TBWA mreže i specifično je stvorena da bi odgovorila na potrebe za lokalnim pristupom i razumijevanjem tržišta Adriatic regije. Kombinacija je 5 agencija u 5 zemalja, pokriva većinu tržišta u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Bugarskoj.

Stalni klijenti[uredi | uredi izvor]

Kampanje[uredi | uredi izvor]

  • Turizam, blago na dohvat ruke
  • Avon – Šetnja za život 2009 & 2010
  • Svjetski dan astme 2009 & 2010

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]