Teletekst

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Teletekst je prvi oblik integracije televizije i novina. Naime, teletekst je oblik novina u stalnom nastajanju (tekuće novine), a može korisnicima pružati osim općih i selektivne skupine informacija. Tehnički je za ovaj sustav važno da se on koristi "praznim prostorom" u TV signalu i daje na ekranu kratke pisane i grafičke informacije o političkim i društvenim događajima kao i niz drugih uslužnih informacija (npr. o redu vožnje, opskrbljenosti tržišta, priredbama, cijenama itd.).

Povijest[uredi | uredi izvor]

Tehnologija teleteksta je nakon afirmacije na svjetskom tržištu informacija primijenjena u Austriji 1980. godine, u Belgiji također 1980. godine, u Finskoj 1981. godine, a u Švicarskoj 1982. godine. U Hrvatskoj je prvi put eksperimentalno uveden teletekst 1982. godine za vrijeme prijenosa Svjetskog prvenstva u gimnastici.

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Kad je riječ o dizajniranju teleteksta i u tome su učinjene značajne inovacije mijenjanjem slova radi naglašavanja bitnoga, zatim izmjenom boje (što u ovome sustavu gotovo ništa ne poskupljuje opremu teksta). Time se stvara mnogo prihvatljiviji i privlačniji tekst nego u dosadašnjoj grafičkoj industriji.

Primjena[uredi | uredi izvor]

Primjenom teleteksta u administraciji, također se ubrzava, olakšava i produbljuje tzv. unutrašnja komunikacija - prikupljanje potrebnih informacija, primanje i davanje podataka, nabavljanje svih potrebnih stvari (teletrgovina).

Literatura[uredi | uredi izvor]

SAPUNAR, Marko, Osnove znanosti o novinarstvu, Digitalni tisak, Zagreb, 2004.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: