Idi na sadržaj

Teletekst

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Teletekst je prvi oblik integracije televizije i novina. Naime, teletekst je oblik novina u stalnom nastajanju (tekuće novine), a može korisnicima pružati osim općih i selektivne grupe informacija. Za ovaj sistem, tehnički je važno da se on koristi "praznim prostorom" u TV signalu i daje na ekranu kratke pisane i grafičke informacije o političkim i društvenim događajima kao i niz drugih uslužnih informacija (npr. o redu vožnje, opskrbljenosti tržišta, priredbama, cijenama itd.).

Historija[uredi | uredi izvor]

Tehnologija teleteksta je nakon afirmacije na svjetskom tržištu informacija primijenjena u Austriji 1980. godine, u Belgiji također 1980. godine, u Finskoj 1981. godine, a u Švicarskoj 1982. godine. U bivšoj Jugoslaviji telekst je eksperimentalno uveden 1982. godine za vrijeme prijenosa Svjetskog prvenstva u gimnastici, prvo tadašnja TV Zagreb, a dvije godine kasnije i TV Sarajevo tokom Zimskih olimpijskih igara.[1] Radiotelevizija Srbije je uvela telekst u martu 1994. godine.[2]

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Kad je riječ o dizajniranju teleteksta i u tome su učinjene značajne inovacije mijenjanjem slova radi naglašavanja, zatim izmjenom boje (što u ovom sistemu gotovo ništa ne poskupljuje opremu teksta). Time se stvara mnogo prihvatljiviji i privlačniji tekst nego u dosadašnjoj grafičkoj industriji.

Primjena[uredi | uredi izvor]

Primjenom teleteksta u administraciji, također se ubrzava, olakšava i produbljuje tzv. unutrašnja komunikacija - prikupljanje potrebnih informacija, primanje i davanje podataka, nabavljanje svih potrebnih stvari (teletrgovina).

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • SAPUNAR, Marko, Osnove znanosti o novinarstvu, Digitalni tisak, Zagreb, 2004.