Tender (brod)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tender njemačke mornarice

Tender je naziv za brod čija je svrha opskrbljivanje i povezivanje brodova s obalom kao i prijevoz ljudi, robe i opreme. Također manji brodovi kao što su čamci mogu obavljati ulogu tendera.

Iz različitih razloga brod se ne može usidriti u luku, kao što su nepovoljni vremenski uslovi i more, veličina broda, vrijeme usidravanja, u takvim slučajevima brodove s obalom povezuju tenderi.

Na putničkim brodovima tenderi mogu obavljati dvostruku ulogu, pored svoje primarne uloge uz opremu tenderi mogu obavljati ulogu brodova za spašavanje. Kao takvi nalaze se iznad paluba za šetanje, inače su oblika katamarana, obično im je kapacitet od 100 do 150 putnika i sa 2 do 3 člana posade.

Prijašnja upotreba ovakvog tipa broda je bila znatno veća, uzimajući u obzir da su vršili transport putnika od obale do velikih putničkih brodova i obratno. Također prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata tenderi su korisšteni za opskrbljivanje razarača vojnom opremom, municijom i ljudstvom.

Tako tender može biti podmornički tender, hidroavionski tender, tender razarača, tender svjetionika itd.