Tetris

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tetris
Tipičan kadar iz Tetrisa
Dizajner(i)Aleksej Pažitnov
PlatformaSpisak varijanti Tetrisa
Datum(i) objaveElektronika 60
SSSR: 1985.
IBM PC
SSSR: 1986.
EU: novembar 1987.
S. Amerika: januar 1988.
ŽanrLogička
Režim(i)Jedan ili više igrača

Tetris je logička videoigra koju je 1985. osmislio sovjetski softverski inženjer Aleksej Pažitnov.[1] Izdalo ju je nekoliko kompanija za više platformi, naročito tokom spora o prisvajanju autorskih prava krajem 1980-ih. Nakon dužeg razdoblja u kojem ju je izdavao Nintendo, prava su 1996. vraćena Pažitnovu, koji je zajedno s Henkom Rogersom osnovao kompaniju "Tetris" za upravljanje licenciranjem.

Igrači dovršavaju redove pomicanjem figura različitih oblika (tetromino), koje se spuštaju na polje za igru. Dovršeni redovi nestaju i igraču daju bodove, a igrač može nastaviti popunjavati prazna mjesta. Igra završava kada neočišćeni redovi dosegnu vrh polja za igru. Što duže igrač može odgoditi taj ishod, to će njegov rezultat biti veći. U igrama za više učesnika igrači moraju izdržati duže od svojih protivnika; u određenim verzijama igrači mogu nanijeti kazne protivnicima ispunjavanjem znatnog broja redova. U nekim verzijama dodane su varijacije pravila, kao što su trodimenzionalni prikazi ili sistem za rezerviranje figura.

Izgrađen na jednostavnim pravilima, Tetris se etablirao kao jedna od najboljih videoigara ikad. Do decembra 2011. prodan je u 202 miliona primjeraka – otprilike 70 miliona fizičkih jedinica i 132 miliona plaćenih preuzimanja mobitelskih igrica – što ga čini jednom od najprodavanijih franšiza videoigara. Verzija za Game Boy jedna je od najprodavanijih igara svih vremena, s više od 35 miliona prodanih primjeraka. Tetris je dostupan na više od 65 platformi i drži Guinnessov rekord za videoigru s najviše portova. Ukorijenjen je u popularnoj kulturi i njegova popularnost nadilazi sferu videoigara; prizori iz igre utjecali su na arhitekturu, muziku i cosplay. Igra je bila predmet i raznih istraživačkih studija koje su analizirale njenu teoretsku složenost i pokazale njen učinak na ljudski mozak nakon sesije, naročito efekt Tetrisa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tetris | video game | Britannica". britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 4. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]