Idi na sadržaj

The Sims 4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
The Sims 4
Razvijač(i)EA Maxis
The Sims Studio
Izdavač(i)Electronic Arts
SerijalThe Sims
PlatformaMicrosoft Windows
Datum(i) objave2. septembra 2014. (Sjeverna Amerika)
4. septembra 2014. (Evropa i Australija)
5. septembra 2014. (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Žanrsimulacija života
Režim(i)jedan igrač

The Sims 4 je računarska videoigra iz 2014. godine, u čijom razvoju su učestovale kompanije EA Maxis i The Sims Studio, te je izdana od strane kompanije Electronic Arts. The Sims 4 je prvobitno najavljen 6. maja 2013. godine, te je izdat 2. septembra 2014. godine u Sjevernoj Americi za operativni sistem Microsoft Windows. Verzija koja bi radila na računarima koji koriste Mac operativni sistem nije potvrđena.[1] Trenutno nema planova za izdavanje igre na konzolama.[2][3] The Sims 4 je prva PC igra koja je došla na vrh lista prodaje u dvije godine te je uspjela prodati 408,150 kopija međunarodno u prva četiri dana. Po podacima iz novembra 2014. godine, igra je prodala preko 1,10 miliona kopija međunarodno.[4][5] Kritičari su općenito dali pohvale igri, iako mnogo manje nego njenim prethodnicima.

Igra ima isti koncept kao njen prethodnik, The Sims 3. Igrači kontroliraju svog Sima u raznim aktivnostima i formiraju veze. Igra, kao i ostale iz serije, nema određen cilj; gameplay je nelinearan. Alati "Create-a-Sim" i "Build Mode" su redizajnirani kako bi dozvolili veću raznovrsnost pri pravljenju sadržaja za igru. Emocionalno stanje igra veću ulogu u gameplayu nego u prošlim igrama tako da ima veću ulogu na socijalne interakcije, korisnički interfejs i ličnost nekog sima.[6][7]

Gameplay

[uredi | uredi izvor]

The Sims 4 je simulacija života baš kao njeni prethodnici. Igrači naprave svog Sim lika i istražuju različite ličnosti koje promijenjuju kako će se određene situacije u igri kasnije odigrati. Simovi mogu raditi nekoliko stvari odjednom, na primjer, mogu pričati dok rade nešto drugo. Moodlet-i u igri su dio interfejsa koji pokazuju igraču kako se njihov Sim osjeća. Oni mogu promijeniti kako će animacije izgledati kada je Sim ili ljut ili veoma uzbuđen, na primjer.[8][6][7]

Mnoštvo namještaja i detaljan sistem za gradnju i kupovinu su prisutni uporedo sa komšilucima i pejzažom.

The Sims 4 takođe ima mnoštvo socijalnih značajki kao što su uvoz Simova i kuća koje su drugi ljudi napravili u vašu igru. Ovo utiče na svijet oko vaših Simova.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Arts, Electronic (17. 1. 2017). "Frequently Asked Questions: The Sims 4 - The Sims 4 Official Site". Electronic Arts Inc.
  2. ^ "The Sims 4 Confirmed as Offline, May Not Come to Consoles".
  3. ^ "EA: The Sims 4 Coming Fall 2014". 22. 10. 2013.
  4. ^ Jovic, Jovan (18. 9. 2014). "The Sims 4 sold 400K copies in first 4 days!".
  5. ^ Martin, Liam (8. 9. 2014). "A PC game finally tops all-format chart". Digital Spy.
  6. ^ a b Rose, Mike. "The art of injecting emotion into The Sims 4". www.gamasutra.com.
  7. ^ a b Press, Associated (26. 8. 2013). "'The Sims 4' adds emotional, multitasking Sims". Daily Herald.
  8. ^ "GameInformer.com is currently undergoing maintenance". www.gameinformer.com.