Thor Heyerdahl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
ThorHeyerdahl.jpg

Thor Heyerdahl (Larvik, 6. oktobar 1914. - Colla Michieri, 18. april 2002.), norveški pomorski biolog i antropolog. Bio je pacifist i vatreni pristaša ekologije ("zeleni"). Imao je ženu i sina.

Najpoznatiji je po ekspediciji "Kon-Tiki" iz 1947. godine kada sa 33 godine starosti, odlazi sa grupom saradnika u Južnu Ameriku, gdje gradi splav od balzamova drveta i drugih domorodačkih materijala. Želio je dokazati komunikaciju civilizacija iz Polinezije i Južne Amerike. Jedini moderni uređaj koji su ponijeli bio je radio. Na splav su ponijeli samo suhu hranu, pitku vodu u 56 limenki, a kao nadopunu jelovniku, lovili su ribu. Putovali su 101 dan preko Pacifika, a na kraju putovanja splav imena Kon Tiki razbila se na koraljnom grebenu Raroia iz arhipelaga Tuamotu. Heyerdahl je postigao svoj cilj, te je knjiga o ekspediciji postala bestseler, a dokumentarac je osvojio Oscara 1951. godine.

Napisao je i niz drugih knjiga. Teoriju o komunikaciji J. Amerike i Polinezije je temeljio na legendi Inka. Govorio je da su preci stanovnika Uskršnjeg ostrva živili u doba Kon Tikija. Brodovima Ra i Ra 2 želio je dokazati komunikaciju Egipćana sa američkim kontinentom. Ra je upio previše vode i potonuo, ali Ra 2 je ispunio svoju misiju.Danas se Ra 2čuva u muzeju Kon Tikija u Oslu.

Brodom Tigris je želio dokazati komunikaciju civilizacija iz Mezopotamije i onih iz doline Inda. Ne uspjevši proći kroz Sueski kanal, ogorčen javno spaljuje brod 3. arpila 1978, istodobno uputivši otvoreno pismo Kurtu Waldheimu, tadašnjem glavnom tajniku UN-a. Istraživao je Maldive i Indijski okean. Dobio je 11 počasnih doktorata, a posljednju knjigu naslovio je: "U potrazi za Odinom" u kojoj razrađuje Snorrijevu tezu da su svi bogovi nordijske mitologije bili ljudi, a kasnije slavljeni kao bogovi. Jednu od saga iz Prozne Edde uzeo je kao historijsku istinu, te ju je objasnio na naučni način. No,zbog te knjige napali su ga filolozi, historičari, i gotovo cijela naučna zajednica.Optužen je za pseudoznanost, za temeljni nedostatak naučne metodologije u svojem radu i za druge stvari.

Međutim, Heyerdahl nikad nije bio obični, još manje ortodoksni naučnik. On nije pisao za naučnu zajednicu, nego za široke mase. Njegov stil pisanja bio je zanimljiv i slikovit. Umro je od tumora na mozgu u 87. godini života u mjestu Colla Michieri u Italiji.