Tijuca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tižuka (port. Floresta da Tijuca) je nacionalni park i kišna šuma u srcu Rio de Janeira, najveća je urbana šuma, koja pokriva 32 km2.

Tižuka je dom stotina vrsta biljaka i životinja, mnoge od njih na pragu izumiranja, koje se samo mogu naći u atlantskim kišnim šumama - Mata Atlantika (Mata Atlântica). Kada je većina šume na ovom području posječena, na uštrb plantaža kafe, Tižuku je ponovo zasadio major Manuel Gomes Archer u drugoj polovini 19. vijeka.

Zelena kičma Rija, kako zovu Tižuku, također u sebi skriva i kolosalnu skulpturu Isusa Iskupitelja na brdu Corcovado, vodopade Cascatinha, kapelicu Mayrink sa muralima koje je naslikao Cândido Portinari. Među impresivnijim vrhovima, u Tižuki se nalazi i Pedra da Gávea.

1961. godine, šuma Tižuka je proglašena nacionalnim parkom.