Idi na sadržaj

Titre de courtoisie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Titre de courtoisie (engleski: courtesy title) je počasna titula koju nose djeca i bivše supruge plemića. Osoba koja nosi titulu de courtoisie tu titlu nosi po pravu roditelja (ili bivšeg supruga), i nije pravi plemić.

Ako osoba drži više titula različitog ranga (naprimjer vojvoda od X i grof od Y), onda je najstariji sin te osobe oslovljavan kao grof od Y iako grofoviju Y zapravo drži vojvoda od X. Najstariji sin vojvode od X, iako je oslovljavan kao takav, nije plemić, i ne uživa plemićke prerogative.

Kontinentalna upotreba[uredi | uredi izvor]

U Francuskoj je sin vojvode od la Rochefoucaulda i Liancourta oslovljavan kao vojvoda od Liancourta, što se razlikuje od britanske prakse po kojoj sin vojvode ne može biti oslovljavan kao vojvoda de courtoisie. Mlađi sin vojvode od la Rochefoucaulda je oslovljavan sa Grof [Ime] la Rochefoucauld.

Ako osoba nosi samo jednu titulu, naprimjer vojvode od Brissaca, onda njegov sin nosi titulu sljedećeg ranga, ali iste teritorijalne dezignacije (u pomenutom slučaju to je markiz od Brissaca). Nadalje, sin markiza od Brissaca je grof od Brissaca, a sin grofa od Brissaca je vikont od Brissaca.

Britanska upotreba[uredi | uredi izvor]

Ako osoba drži više titula različitog ranga (naprimjer titulu vojvode od Norfolka i titulu grofa od Arundela), onda najstariji sin te osobe nosi očevu drugu najvišu titulu - u pomenutom slučaju titulu grofa od Arundela. Pošto je vojvoda od Norfolka također i lord Maltravers, najstariji sin njegovog najstarijeg sina je oslovljavan kao lord Maltravers. Supruga vojvode od Norfolka je tako vojvotkinja od Norfolka, grofica od Arundela i ledi Maltravers, ali ove niže titule nosi snaha njenog supruga.

Vojvoda od Westminstera je također markiz od Westminstera i grof Grosvenor. Pošto se plemići potpisuju (i u tekstovima obično pominju) samo po teritorijalnoj dezignaciji svoje titule, najstariji sin Westminstera nosi titulu grofa Grosvenora.

Kćerke i mlađi sinovi[uredi | uredi izvor]

Uglavnom samo najstariji sin i najstariji sin najstarijeg sina imaju pravo koristiti niže titule svoga oca ili djeda. Izuzetak su škotske plemićke titule; presumirani nasljednik grofovije od Mara je oslovljavan kao gospodar od Mara. Pošto Margaret, 30. grofica od Mara, nema sinova, njena najstarija kćerka Susan, presumirana nasljednica, je gospodarica od Mara.

Mlađi sinovi vojvoda su oslovljavani kao Lord [Ime] [Prezime]. Supruge mlađih sinova koje nisu rođene kao ledi, odnosno nisu kćerke vojvode, markiza, ili grofa, su oslovljavane kao Ledi [Muževo ime] [Muževo prezime] - naprimjer ledi Randolph Churchill (majka Winstona Churchilla), supruga lorda Randolpha Churchilla. Kćerke vojvoda, markiza, i grofova su oslovljavane kao Ledi [Vlastito ime] [Vlastito prezime] do udaje, a nakon udaje Ledi [Vlastito ime] [Muževo prezime].

Razvedene žene[uredi | uredi izvor]

Ako bi se vojvoda od Norfolka razveo, njegova supruga više ne bi bila oslovljavana sa Njena Milost, vojvotkinja od Norfolka, već jednostavno kao [Vlastito ime], vojvotkinja od Norfolka]. Ona više nije plemkinja i zapravo nije vojvotkinja od Norfolka, ali je oslovljavana kao takva iz kurtoazije. Ako se preuda i ne dobije nikakvu titulu brakom, nastavlja biti oslovljavana kao bivša supruga vojvode od Norfolka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]