Tomáš Masaryk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
TGM - 1918

Tomáš Garrigue Masaryk (Hodonín, 7. mart 1850. - Prag, 14. septembar 1937.), češki političar, filozof i sociolog.

Profesor filozofije na praškom Karlovom univerzitetu. Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austro-Ugarske. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremene čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. oktobra 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je predsjednik Čehoslovačke, izabran 14. novembra 1918. godine a biran je još tri puta na tu funkciju. Dao je ostavku 1935. godine. Kao "otac domovine" smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Socijalno pitanje - Filozofske i sociološke osnove marksizma"
  • "Samoubistvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije"
  • "Osnove konkretne logike"
  • "Ideali humaniteta"

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]