Tomislav Cvitanušić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tomislav Cvitanušić je maratonac, triatlonac i alpinista iz Bosne i Hercegovine.

Rođen je 1971. godine u Puli, Hrvatska. U Sarajevu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja na Univerzitetu u Sarajevu. Član je i asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH. Tomislav Cvitanušić je dobitnik više sportskih priznanja, a između ostalih priznanja dvije godine zaredom je nagrađen Specijalnom nagradom Olimpijskog komiteta BiH za promociju bh. sporta. U izboru Sportiste godine Sportskog saveza BiH za 2016. god., nagrađen je posebnim priznanjem za doprinos i razvoj sporta u BiH.

Uspješno je učestvovao i šest puta završio najtežu triatlonsku trku na svijetu poznatu pod nazivom “Ironman”, a ujedno je i prvi Ironman koji živi i radi u Bosni i Hercegovini. Učestvovao je i kao prva osoba sa prostora bivše Jugoslavije na najprestižnijem i nejekstremnijem triatlonu na svijetu NORSEMAN u Norveškoj.

Pažnju javnosti u regionu, privukao je u 2016. godini trčeći Sarajevski polumaraton sa slijepim mladićem Mustafom Mehićem, sa kojim je nakon pet mjeseci priprema uspješno završio trku dužine 21,1 km u vremenu od 2 sata 5 minuta i 30 sekundi.[1]

Mount Everest[uredi | uredi izvor]

Osim trčanjem i triatlonom, Tomislav se bavi i alpinizmom. Tokom svoje karijere planinara i alpiniste do 2023. god. dosegnuo je vrhove do 7.000m nadmorske visine.

Dana 17.05.2023. u 08:21 (po lokalnom vremenu) ostvario je uspon na najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m/nv). Bio je to četvrti uspon nekog bosanskohercegovačkog alpiniste na najviši vrh svijeta, nakon Petra Pećanca, Naima Logića i Fikreta Karačića.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tomislav Cvitanušić Potpredsjednik TPSBiH". Arhivirano s originala, 10. 8. 2023. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  2. ^ PS FBiH: Tomislav Cvitanušić uspješno izveo uspon na krov svijeta, Mt. Everest