Toshiro Mifune

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Toshirō Mifune
Toshiro Mifune
Rođenje 1. april 1920.
Qingdao, Kina
Smrt (1997-12-24) 24. decembar 1997 (77 god)
Suprug/a Sachiko Yoshimine (1950-1995)


Toshirō Mifune (三船 敏郎 Mifune Toshirō [miɸɯne toɕiɺoː], 1. april 192024. decembar 1997.) bio je japanski glumac,[1] koji je u drugoj polovici 20. vijeka postao ikonom japanske kinematografije. Najpoznatiji je po suradnji s režiserom Akirom Kurosawom za koga je nastupio u klasicima kao što su Rašomon, Sedam samuraja, Krvavo prijestolje i Yojimbo. Popularnost je stekao i tumačeći Miyamota Musashija u Samurajskoj trilogiji Hiroshija Inagakija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Engleski:

Japanski:

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Drunken Angel (1948)
  • The Quiet Duel (1949)
  • Stray Dog (1949)
  • Scandal (1950)
  • Rashomon (1950)
  • The Idiot (1951)
  • The Seven Samurai (1954) (Sedam samuraja)[2]
  • Record of a Living Being aka I Live in Fear (1955)
  • The Throne of Blood aka Spider Web Castle (1957)
  • The Lower Depths (1957)
  • The Hidden Fortress (1958)
  • The Bad Sleep Well (1960)
  • Yojimbo aka The Bodyguard (1961)[3]
  • Sanjuro (1962)
  • High and Low aka Heaven and Hell (1963)
  • Red Beard (1965)