Trafalgar Square

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pogled na Trafalgar Square

Trafalgar Square je trg i turistička atrakcija u centru engleskog glavnog grada Londona, izgrađen oko područja ranije poznatog kao Charing Cross. Nalazi se u Westminsteru. U središtu trga se nalazi Nelsonov stub, visok 52 metra sa 4 statue lava u njegovoj osnovi. Trg se koristi tokom političkih demonstracija kao i za različita okupljanja kao što su proslave novogodišnjih noći.

Dobio je naziv u spomen na bitku kod Trafalgara, britansku pomorsku pobjedu tokom Napoleonovih ratova nad Francuskom i Španskom mornaricom koja se desila 21. oktobra 1805. godine u blizini obale Cape Trafalgar u Los Canos de Meca (Cádiz, Španija). Prvobitni naziv trga trebao je biti trg kralja Williama IV ali je George Ledwell Taylor predložio ime "Trafalgar Square".[1]

1820-tih kralj George IV je angažovao arhitektu Johna Nasha da nanovo izgradi područje na mjestu današnjeg trga. Nash spašava trg u sklopu njegove Charing Cross Improvement Scheme. Međutim Nash nije završio preuređenje područja prije svoje smrti zbog čega je sadašnji izgled trga djelo Sir Charles Barry koji je trg završio 1845. godine.

Trg je impresivnog izgleda sa dvije fontana koje se nalaze pored Nelsonovog stuba. Okružen je također grandioznim i poznatim građevinama a jedna od njih je i Nacionalna galerija.

Trg je nekada bio poznat po svojim golubovima a hranjenje istih je bila jedna od najčešćih aktivnosti na trgu. Međutim, njihova prisutnost je u zadnje vrijeme sporna tako da je u februaru 2001. godine zaustavljena prodaja sjemena za ptice na trgu a uvedene su i druge mjere kako bi se obeshrabrili golubovi kao što je uvođenje obučenih ptica grabljivica.[2] Iako su se tim mjerama mnogi odupirali, Gradsko vijeće Westminstera usvojilo je dodatni set podzakonskih akata kojima je zabranjeno hranjenje ptica na pješačkoj zoni trga North Terrace i drugim trotoarima u tom području.[3]

Pogled (360 stepeni) na Trafalgar Square
Pogled (360 stepeni) na Trafalgar Square

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Trafalgar Square in history. Philip Carter, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press.
  2. ^ http://www.vvenv.co.uk/news/the-verminator/
  3. ^ http://www.24dash.com/news/local_government/2007-09-10-Pigeon-feeding-banned-in-Trafalgar-Square