Trafalgarski trg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pogled na Trafalgarski trg

Trafalgarski trg jest trg i turistička atrakcija u centru engleskog glavnog grada Londona, izgrađen oko područja ranije poznatog kao Charing Cross. Smješten je u Westminsteru. U njegovom je centru Nelsonov stub, visok 52 m, sa četiri statue lava u njegovoj osnovi. Trg se koristi tokom političkih demonstracija, kao i za različita okupljanja, kao što su proslave novogodišnjih noći.

Dobio je naziv u spomen na Bitku kod Trafalgara, britansku pomorsku pobjedu tokom Napoleonovih ratova nad francuskom i španskom mornaricom koja se desila 21. oktobra 1805. u blizini rta Trafalgar u Los Canos de Meki (Cádiz, Španija). Prvobitni naziv trga trebao je biti Trg Vilima IV, ali je George Ledwell Taylor predložio ime "Trafalgarski trg".[1]

Kralj Đorđe IV angažirao je 1820-ih arhitekta Johna Nasha da nanovo izgradi područje na mjestu današnjeg trga. Nash spašava trg u okviru njegove Sheme za poboljšanje Charing Crossa. Međutim, nije završio preuređenje područja prije smrti, zbog čega je sadašnji izgled trga djelo Charlesa Barryja, koji ga je završio 1845.

Trg je impresivnog izgleda, s dvije fontane pored Nelsonovog stuba. Okružen je grandioznim i poznatim građevinama, a jedna je od njih i Nacionalna galerija.

Trg je nekad bio poznat po golubovima, a njihovo hranjenje bila je jedna od najčešćih aktivnosti. Međutim, njihova je prisutnost u posljednje vrijeme sporna, tako da je u februaru 2001. zaustavljena prodaja sjemena za ptice na trgu, a uvedene su i druge mjere kako bi se obeshrabrili golubovi, kao što je uvođenje obučenih ptica grabljivica.[2] Iako su se tim mjerama mnogi odupirali, Gradsko vijeće Westminstera usvojilo je dodatni set podzakonskih akata kojima je zabranjeno hranjenje ptica na pješačkoj zoni North Terrace i drugim trotoarima u tom području.[3]

Pogled na Trafalgarski trg (360 stepeni)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Trafalgar Square in history. Philip Carter, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press.
  2. ^ http://www.vvenv.co.uk/news/the-verminator/
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 7. 2012. Pristupljeno 21. 12. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)