Idi na sadržaj

Transkriptom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Transkriptom je set svih RNK molekula, uključujući iRNK, rRNK, tRNK i ostale nekodirasjuće RNK koje se transkribiraju u nekoj ćeliji ili populaciji ćelija. Razlikuje se od egzoma u kojem su samo takve molecule RNK koje se nalaze u specifičnim ćelijskim skupinama, a obično uključuje iznos ili koncentraciju svake molekule RNK, kao i njihov identitet.[1][2][3]

DNK čip se koristi za detekciju ekspresije ljudskih (lijevo) i mišjih (desno) gena.

Termin se može primijeniti na ukupan skup transkripata u datom organizmu ili na specifični podskup transkripata koji su prisutni u određenom tipu ćelija. Za razliku od genoma, koji je otprilike fiksan za datu ćelijsku liniju (osim mutacija ), transkriptom može varirati s vanjskim uvjetima okoliša. To je posljedica činjenice da uključuje transkripte svih RNK u ćeliji i odražava aktivnu izraziogena u bilo kojem trenutku, sa izuzetkom fenomênâ degradacije iRNK, kao što je slabljenje transkripcije.

Transkriptomika (studije transkriptoma), poznata i kao izraz profiliranja, ispituje nivo ispoljavanja iRNK u datoj populaciji ćelija, često koristeći tehnike visoke propusnosti, bazirane na tehnologiji DNK mikronizova . Primjena tehnologije slijedeće generacije sekvenciranja za proučavanje transkriptoma na razini nukleotida je poznata kao RNK-Seq.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ King R. C., Stransfield W. D. (1998): Dictionary of genetics. Oxford niversity Press, New York, Oxford, ISBN 0-19-50944-1-7; ISBN 0-19-509442-5.
  2. ^ Griffiths, A. J. F. (1999). An Introduction to genetic analysis. W. H. Freeman, San Francisco, ISBN 0-7167-3520-2.
  3. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]