Transportna RNK

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa TRNK)
Idi na: navigaciju, pretragu
Interakcija tRNK i tRNK u sintezi proteina

Transportna RNK (tRNK, transfer RNK) ima specifičnu ulogu u procesu translacije genetićke šifre, odnosno njenog prevođenja sa jezika iRNK na jezik gradivnih jedinica bjelančevina, tj. aminokiselina. Aktivnost molekula tRNK se zasniva na osobenoj sposobnosti dva aktivna mjesta. Na jedno od njih ona veže specifičnu aminokiselinu, a na drugom je antikodon, koji je komplementaran odgovarajućem kodonu iRNK.[1][2][3] [4]

Svaka molekula je specifična za samo jednu aminokiselinu, a više njih može da ugrađuje jednu te istu. Transportna RNK, je uistinu (kako joj i ime kaže) transporter slobodnih aminokiselina iz citoplazme na mjesto njihove ugradnje u polipeptidni lanac proteina (u ribosomima). Molekule ove RNK su relativno male jer su sastavljene od manje od stotinu nukleotida.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.
  2. ^ Kapur Pojskić L., Ed. (2014): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, 2. izdanje. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 978-9958-9344-8-3.
  3. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.
  4. ^ Hadžiselimović R. (2005): Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]