Transverzija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ilustracija transverzije: svaki od osam nukleotida mijenja se između purina i pirimidina (crvenom). Četiti druge izmene su transverzijske (u plavoj boji).

Transverzija se, u molekularnoj biologiji, odnosi na tačku mutacije u dezoksiribonukleinskoj kiselini (DNK ), gdje se jedan (dvoprstenski) purin mijenja za (jednoprstenski) pirimidin ili obrnuto. Transverzija može biti spontana ili uzrokovana ionizirajućim zračenjem ili alkilirajućim agensima . Može se preokrenuti samo spontanom reverzijom .

Odnos tranzicije i transverzije[uredi | uredi izvor]

Iako postoje dvije moguće transverzije, postoji samo jedna moguća tranzicija, a tranzicijeke mutacije su vjerovatnije od transverzijskih, jer je zamjena jedne strukture prstena drugom strukturom vjerovatnija od zamjene dvostrukog prstena za jednostruki prsten. Također, manja je vjerojatnost da će tranzicije rezultirati supstitucijom aminokiselina (zbog parnih baznih parova), pa je vjerovatnije da će postojati kao tihe supstitucije u populaciji kao pojedinačni nukleotidni polimorfizmi (SNP).[1] Transverzija obično ima izraženiji efekat od tranzicije jer je položaj trećeg nukleotidnog kodona DNK, koji je u najvećoj mjeri odgovoran za degeneriranje koda, tolerantniji prema tranziciji nego transverzija. odnosnp, tranzicija je vjerovatnija za kodiranje iste aminokiseline .

Spontana transverzija germlinije[uredi | uredi izvor]

8-okso-2'-deoksiguanozin (8-oksodG) je oksidirani derivat dezoksiguanozina i jedan je od glavnih proizvoda oksidacije DNK . Tokkom replikacije DNK u klicinoj liniji miševa, oksidirana baza 8-oksoguanin (8-oksoG) uzrokuje spontane i nasljedne G do T transverzijske mutacije.[2] Te mutacije nastaju u različitim fazama matičnih ćelija i raspodjeljuju se duž[[hromosom]]ae .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Diagram at mun.ca
  2. ^ "8-oxoguanine causes spontaneous de novo germline mutations in mice". Sci Rep. 4: 4689. 2014. doi:10.1038/srep04689. PMC 3986730. PMID 24732879.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]