Trap

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Trap je vrsta muzike[1] koja je nastala tokom 1990-ih godina u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.[2] Sa gomilom promjena u muzičkoj industriji koje su se učestalo dešavale od početka drugog milenija, došao je red i na rap muziku. Jedan od najvećih derivata jeste upravo Trap muzika. Tipični instrumenti su bubanj, sintisajzer i udaraljke.[3]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Trap muzika je definirana svojim zlokobnim, sumornim i odlučno-kreiranim epitetom, muzike i teksta koji variraju prema izvođaču. Tekstovi pjesama su najčešće povezani sa teškim životom, a kasnije migrira u promociju nekih drugih vrijednosti. Njen tempo iznosi od 100 do 176 BPM, a prosječan je 140 BPM.[4] Princip je isti, repuje se preko matrica, a razlika je u tome što su Trap matrice daleko sporije, a samim tim i lakše za repovanje. To je, naravno, ohrabrilo mnoge da se oprobaju i proslave. Korijeni Trapa vežu se obično uz DJ Screwa i njemu slične tipove s američkog Juga i tamošnje chopped and screwed estetike, koja je bila dosta popularna u drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka. Na to se početkom prošlog vijeka nadovezala nova generacije južnjačkih repera koji su muziku ispolirali što po pitanju lirike, što produkcijski: Young Jeezy, Gucci Mane, Waka Flocka, Flame, Lex Luger, pa i T.I. koji je svoj album 2003. naslovio “Trap Muzik”.

Historija[uredi | uredi izvor]

Pojam "Trap" se odnosi na mjesto gdje se droga nabavlja i preprodaje, te kako je teško pobjeći iz takvog života. Izraz je nastao u Atlanti, (Georgia), gdje su reperi Cool Breeze, Dungeon Family, Outkast, Goodie Mob i Ghetto Mafia bili neki od prvih koji su koristili termin "Trap" u svojoj muzici. Tokom ranih, do sredine 2000-ih, ta se muzika počela pojavljivati kao žanr nakon brojnih uspjeha niza albuma i singlova s tekstovima koji pokrivaju novac, kao i razne načine sa kojima se promoviše moć određenog izvođača ili organizacije. A ono što je važnije od toga je da se kroz tekstove provlače i detaljno saopštavaju načini ili recepti za postizanje moći i željenog bogatstva. Te recepte vezuje nekoliko „začina“: droga, ubistva, krađe, sex, skup život i raskoš.[3]

Poznatiji svjetski Trap producenti[uredi | uredi izvor]

Poznatiji producenti Trap muzike su Diplo, TNGHT, Baauer, Keys N Krates, Bro Safari, Luminox, Flosstradamus, RL Grime, Yellow Claw, te mnogi drugi.

Balkanski Trap i domaći treperi[uredi | uredi izvor]

Na prostoru Balkana prvi Trap izvođači su bili Corona i Rimski koji su postigli zapažen uspjeh sa albumom "Gethoven" iz 2015. godine. Reper Fox je 2013. godine prešao na Trap muziku i stekao popularnost numerom "Ceo dan". Coby se pored repa oprobao i u Trapu. Javnosti je postao poznat kada se našao u ulozi pjevača u pjesmi "Ideš za Kanadu" koju je 2015. godine snimio zajedno sa THCF-om. Relja i Nikolija su pobornici modernog Trap zvuka. Surreal se proslavio 2018. godine kada je objavio pjesmu "Ja sam u gasu" koju je izveo u duetu sa Foxom, što je jedan od najvećih Trap hitova. Reper Mili je zajedno sa Surrealom snimio EP "Malo jači gas". Nešto kasnije stižu Klinac, Albino, Z++, 77, te mnogi drugi.[5][6]

Fusion Trap[uredi | uredi izvor]

Trap produkcija zadnjih godina bilježi i eksperimentiranje s elementima pop-folka. Riječ je o muzičkom valu koji trenutno na ovim prostorima nosi titulu najslušanijeg i daleko najkomercijalnijeg.[1] Ovu pod vrstu Trapa predvode pjevači i (t)reperi iz Srbije, dijelom Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao što su: Rasta, Coby, Senidah, MC Stojan, Connect, MC Yankoo, Jala Brat, Buba Corelli, Cvija, Gasttozz, Sha, Fuago, Leon, Tozla, Mimi Mercedes, Adrian, NN i Franco Balkan.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Otišli smo na trap cajke: Što stoji iza novog glazbenog vala koji spaja hip-hop i turbofolk?". Muzika.hr. Muzika.hr. 10. 8. 2018. Pristupljeno 15. 2. 2020.
  2. ^ Phili, Stelios. "Fighting Weight: From the Trap to the Treadmill". GQ. Arhivirano s originala, 16. 8. 2016. Pristupljeno 30. 5. 2013.
  3. ^ a b "TRAP muzika – hibridni nastavak repa". Kultivisise.rs. Kultivisise.rs. 18. 3. 2017. Pristupljeno 15. 2. 2020.
  4. ^ "DJ Johnny Terror Spins BASE @ Space". Theylife. Arhivirano s originala, 13. 4. 2014. Pristupljeno 27. 3. 2014.
  5. ^ "Najpopularniji mladi reper iz Banjaluke, Klinac predvodi novu generaciju zvijezda na No Sleep festivalu!". dominfo.ba. dominfo.ba. 11. 10. 2019. Pristupljeno 15. 2. 2020.
  6. ^ "ISTORIJA MUZIKE: Corona i Rimski su doneli trep u Srbiju! Evo zbog čega je ovaj žanr zaludeo mlade kod nas i u svetu". Idjtv.com. Idjtv.com. 6. 7. 2019. Pristupljeno 15. 2. 2020.