Idi na sadržaj

Trap

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Trap je vrsta muzike[1] koja je nastala tokom 1990-ih godina u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.[2] Sa gomilom promjena u muzičkoj industriji koje su se učestalo dešavale od početka drugog milenija, došao je red i na rap muziku. Jedan od najvećih derivata jeste upravo trap muzika. Tipični instrumenti su bubanj, sintisajzer i udaraljke.[3]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Trap muzika je definirana svojim zlokobnim, sumornim i odlučno-kreiranim epitetom, muzike i teksta koji variraju prema izvođaču. Tekstovi pjesama su najčešće povezani sa teškim životom, a kasnije migrira u promociju nekih drugih vrijednosti. Njen tempo iznosi od 100 do 176 BPM, a prosječan je 140 BPM.[4] Princip je isti, repuje se preko matrica, a razlika je u tome što su trap matrice daleko sporije, a samim tim i lakše za repovanje. To je, naravno, ohrabrilo mnoge da se oprobaju i proslave. Korijeni trapa vežu se obično uz DJ Screwa i njemu slične tipove s američkog Juga i tamošnje chopped and screwed estetike, koja je bila dosta popularna u drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka. Na to se početkom prošlog vijeka nadovezala nova generacije južnjačkih repera koji su muziku ispolirali što po pitanju lirike, što produkcijski: Young Jeezy, Gucci Mane, Waka Flocka, Flame, Lex Luger, pa i T.I. koji je svoj album 2003. naslovio Trap Muzik.

Historija[uredi | uredi izvor]

Pojam "trap" se odnosi na mjesto gdje se droga nabavlja i preprodaje, te kako je teško pobjeći iz takvog života. Izraz je nastao u Atlanti (Georgia), gdje su reperi Cool Breeze, Dungeon Family, Outkast, Goodie Mob i Ghetto Mafia bili neki od prvih koji su koristili termin "trap" u svojoj muzici. Tokom ranih, do sredine 2000-ih, ta se muzika počela pojavljivati kao žanr nakon brojnih uspjeha niza albuma i singlova s tekstovima koji pokrivaju novac, kao i razne načine sa kojima se promoviše moć određenog izvođača ili organizacije. A ono što je važnije od toga je da se kroz tekstove provlače i detaljno saopštavaju načini ili recepti za postizanje moći i željenog bogatstva. Te recepte vezuje nekoliko „začina“: droga, ubistva, krađe, sex, skup život i raskoš.[3]

Poznatiji svjetski trap producenti[uredi | uredi izvor]

Poznatiji producenti trap muzike su Diplo, TNGHT, Baauer, Keys N Krates, Bro Safari, Luminox, Flosstradamus, RL Grime, Yellow Claw, te mnogi drugi.

Balkanski trap i domaći treperi[uredi | uredi izvor]

Na prostoru Balkana prvi trap izvođači su bili Corona i Rimski koji su postigli zapažen uspjeh sa albumom "Gethoven" iz 2015. godine. Reper Fox je 2013. godine prešao na trap muziku i stekao popularnost numerom "Ceo dan". Coby se pored repa oprobao i u trapu. Javnosti je postao poznat kada se našao u ulozi pjevača u pjesmi "Ideš za Kanadu" koju je 2015. godine snimio zajedno sa THCF-om. Relja i Nikolija su pobornici modernog trap zvuka. Surreal se proslavio 2018. godine kada je objavio pjesmu "Ja sam u gasu" koju je izveo u duetu sa Foxom, što je jedan od najvećih trap hitova. Reper Mili je zajedno sa Surrealom snimio EP "Malo jači gas". Nešto kasnije stižu Klinac, Albino, Zram, 77, te mnogi drugi.[5][6]

Fusion trap[uredi | uredi izvor]

Trap produkcija zadnjih godina bilježi i eksperimentiranje s elementima pop-folka. Riječ je o muzičkom valu koji trenutno na ovim prostorima nosi titulu najslušanijeg i daleko najkomercijalnijeg.[1] Ovu pod vrstu trapa predvode pjevači i reperi iz Srbije, dijelom Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao što su: Rasta, Coby, Senidah, MC Stojan, Connect, MC Yankoo, Jala Brat, Buba Corelli, Cvija, Gasttozz, Sha, Fuago, Leon, Tozla, Mimi Mercedes, Adrian, NN i Franco Balkan.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Otišli smo na trap cajke: Što stoji iza novog glazbenog vala koji spaja hip-hop i turbofolk?". Muzika.hr. Muzika.hr. 10. 8. 2018. Pristupljeno 15. 2. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  2. ^ Phili, Stelios. "Fighting Weight: From the Trap to the Treadmill". GQ. Arhivirano s originala, 16. 8. 2016. Pristupljeno 30. 5. 2013.
  3. ^ a b "TRAP muzika – hibridni nastavak repa". Kultivisise.rs. Kultivisise.rs. 18. 3. 2017. Arhivirano s originala, 14. 2. 2020. Pristupljeno 15. 2. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |3= (pomoć)
  4. ^ "DJ Johnny Terror Spins BASE @ Space". Theylife. Arhivirano s originala, 13. 4. 2014. Pristupljeno 27. 3. 2014.
  5. ^ "Najpopularniji mladi reper iz Banjaluke, Klinac predvodi novu generaciju zvijezda na No Sleep festivalu!". dominfo.ba. dominfo.ba. 11. 10. 2019. Pristupljeno 15. 2. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  6. ^ "ISTORIJA MUZIKE: Corona i Rimski su doneli trep u Srbiju! Evo zbog čega je ovaj žanr zaludeo mlade kod nas i u svetu". Idjtv.com. Idjtv.com. 6. 7. 2019. Arhivirano s originala, 14. 2. 2020. Pristupljeno 15. 2. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |3= (pomoć)