Senidah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Senidah
Osnovne informacije
Ime po rođenjuSenida Hajdarpašić[1]
PseudonimiSenidah
Rođenje (1985-04-09) 9. april 1985 (38 godina)[1]
Ljubljana, SFR Jugoslavija[1]
PorijekloSlovenija[1]
Žanrovi
Zanimanjepjevačica
Karijera2010–sada[1]
IzdavačiBassivity Digital, Imperia, IDJTunes, Cazz produkcija, FCKN A![2]
Povezani umjetnici

Senida Hajdarpašić (rođena 9. aprila 1985), poznatija kao Senidah,[1] slovenačka[2] je electro, pop, trap i R&B pjevačica. Bivša je članica grupe Muff sa kojom je izdala nekoliko albuma, a širu popularnost je stekla objavom pjesama Slađana, 4 strane sveta, Kamikaza i Mišići.[1][3]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Senida Hajdarpašić je rođena 9. aprila 1985. u Ljubljani. Muzikom i pjevanjem se bavi još od perioda djetinjstva[2], iako je zbog svoje sramežljivosti izbjegavala bilo kakvo javno eksponiranje. Upravo zbog toga je pjevala isključivo u svom domu, međutim, njena sestra ju je otkrila, te je snimila njen performans, te kasnije objavila na YouTube platformi. Iako je na početku negodovala objavu pjesme, odlučuje da se prijavi na muzičko takmičenje i javno pokaže svoj talenat. Ubrzo nakon toga pobjeđuje, te potpisuje ugovor sa jednom slovenačkom izdavačkom kućom, koja 2010. objavljuje njen prvi samostalni studijski singl pod nazivom Pustinjom[2], kada oficijalno starta njena profesionalna muzička i pjevačka karijera.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Grupa Muff (2011)[uredi | uredi izvor]

U toku 2011, Senida uzima pseudonim Senidah, te postaje pjevačica slovenačke electro, soul, pop grupe Muff[1], koju su pored nje činili Tadej Košir (gitara), Grega Robič (bas gitara), Dorian Granda (bubnjevi) i Miha Gorše (klavijature i prateći vokal). Grupu Muff i njihov muzički opus je producirao Anže Cazzafura. Senidah je sa njima objavila brojne singlove, a definitivno najzapaženiji je bio singl koji je izdala 2012. pod imenom Naj sije v očeh, koji je bio proglašen za hit godine u Sloveniji. Kasnije sa grupom izdaje i dva studijska albuma pod nazivom Muff (2014) i Unity (2018). Senidah je također 2014. sa grupom učestvovala i na takmičenju za pjesmu Eurovizije u Sloveniji sa singlom Let Me Be (Myself), ali se nije plasirala na dalje takmičenje.[2]

Solo karijera[uredi | uredi izvor]

Uporedo s angažmanima sa bendom Muff, Senidah je i sama snimala svoje autorske pjesme. Tako je 2012. objavila dva singla, Več od lajfa i obradu čuvene pjesme grupe Denis & Denis, Program tvog kompjutera. Ipak, regionalnu prepoznatljivost stiče nešto kasnije kada izdaje svoj prvi album.[2]

Album Bez tebe (2018)[uredi | uredi izvor]

Senidah izdaje svoj prvi studijski album 2018. pod nazivom Bez tebe, koji izdaje beogradski Bassivity Digital. Na albumu su radili producenti Anže Cazzafura i Benjamin Krnetić, i na njemu se našlo ukupno 10 pjesama. Objavom singlova Bez tebe, Crno srce, Belo i Slađana[3] stiče veću popularnost, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i šire.

Saradnja sa Coby-em, Jalom, Bubom i Raf Camorom[uredi | uredi izvor]

U proljeće 2018. izdaje pjesmu Ride koju je ranije napisala sa Frank Edwardsom i Anže Cazzafurom. Te iste godine je uslijedila saradnja sa reperom, tekstopiscem i muzičkim producentom iz Srbije, Slobodanom Veljkovićem Coby-em sa kojim je za potrebe snimanja filma Južni vetar snimila pjesmu 4 strane sveta, sa kojom dodatno osvaja publiku. S obzirom na to da je za vrlo kratko vrijeme osvojila regionalno tržište, mediji je nazivaju „balkanskom trep divom“. SIngl Mišići je izašao nepunih mjesec dana nakon albuma. Pjesmu je napisala Senidah, u saradnji sa Benjaminom Krnetićem, a spot koji je objavljen na YouTube-u je za samo pet mjeseci pregledan više od 43 miliona puta. Istog ljeta je započela saradnju sa bosanskohercegovačkim reperima i producentima, Jala Bratom i Bubom Corellijem sa kojima je izdala hit-pjesmu Kamikaza. Tekstove i muziku su pisali upravo oni. Vrhunac njene karijere je bila saradnja sa njemačkim reperom Raf Camorom[4], sa kojim je snimila duetsku pjesmu pod nazivom 100% koju je izdala krajem 2019. Pjesma je naišla na dobre kritike kada je u pitanju publika, što joj je omogućilo da napravi sljedeću saradnju sa pjevačem iz Bosne i Hercegovine, Dinom Merlinom.[1][5]

Album Za tebe (2022)[uredi | uredi izvor]

Senidah izbacuje svoj drugi studijski album 2022. pod nazivom Za Tebe Za Tebe, ponovo ga izdaje diskografska kuća Bassivity Digital. Producenti sa albuma su Jan Magdevski i Cazzafura. Na albumu se nalazi ukupno 15 pjesama. Album traje ukupno 50 minuta i 56 sekundi. Na albumu se nalazi i hit numera Behute (2021). Singlovi sa albuma su: Behute, Jadnaja i Dva Prsta. Album sadrži dvije kolaboracije; pjesma Senida je bila kolaboracija s etno-grupom Žene, a druga kolaboracija s albuma bila je sa srpskim rep izvođačem Surrealom na pjesmi Maria Magdalena. Album je dobio dobre recenzije kritičara i publike, usprkos manjih uspijehom od prethodnog albuma.

Muzički stil[uredi | uredi izvor]

Senidah je u toku svoje muzičke karijere pokazala da uspješno vlada vokalnim izražajem, kojeg je provlačila kroz klasični pop – RnB muzički stil, što je i pokazala u grupi Muff. No, muzički zaokret nastaje nešto kasnije kada vokalno i muzički mijenja stil, koji prelazi u melodični pop, trap i hip hop sa velikim uticajem balkanskog stila, kojeg mediji u Hrvatskoj nazivaju trap-folkom.[4]

Muzičke nominacije i nagrade[uredi | uredi izvor]

Senidah je u toku svoje dugogodišnje karijere kao pjevačica do sada osvojila nekoliko priznanja, i to :

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Singlovi (Muff)[uredi | uredi izvor]

Albumi (Muff)[uredi | uredi izvor]

Singlovi[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g h i j "Senidah - naša nova opsesija". Noizz.rs. Noizz.rs. 27. 3. 2018. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  2. ^ a b c d e f g h i "Senida Hajdarpašić – Senidah". Biografija.org. Biografija.org. 10. 10. 2019. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  3. ^ a b c "Ko je Senidah, Crnogorka koja je hitom Slađana zaludjela čitav region?". CDM.me. CDM.me. 17. 4. 2018. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  4. ^ a b c "Trap-cajke osvajaju Austriju i Švicarsku zbog hita Senidah i austrijskog repera". Index.hr. Index.hr. 4. 12. 2019. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  5. ^ "IKONA MODNOG I MUZIČKOG STILA: Senidah pomjera granice Balkana". Expresstabloid.ba. Expresstabloid.ba. 12. 3. 2020. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  6. ^ a b "JEDINA JE DOBILA DVE NAGRADE NA MAC-U Senidah u izdanju poput svetskih zvezda, a niko nije primetio PEH koji je imala (VIDEO)". Blic.rs. Blic.rs. 28. 1. 2020. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n "Senidah". Noizz.rs. Discogs.com. 2. 3. 2020. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  8. ^ a b c "Senidah otvoreno o životu i karijeri za "Avaz": "Slađana" skriva jednu jaku osobu". Avaz.ba. Avaz.ba. 8. 4. 2019. Pristupljeno 29. 3. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]