Trošenje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Načini mehaničkog otkazivanja
Savijanje
Korozija
Puzanje
Zamor
Lom
Topljenje
Toplotni šok
Trošenje
Zatezna čvrstoća

U nauci o materijalima, trošenje je erozija materijala čvršte površine drugim čvrstim predmetom. Proučavanje procesa trošenja je dio discipline koja se naziva tribologija.

Postoje četiri glavna procesa trošenja:

  1. Adhezivno trošenje
  2. Abrazivno trošenje
  3. Korozivno trošenje
  4. Zamor površine

Adhezivno trošenje[uredi | uredi izvor]

Adhezivno trošenje se dešava kada dvoje čvrste površine klize jedna preko druge pod pritiskom. Površine se plastično deformišu da bi se, na kraju, spojile pod dejstvom visokog lokalnog pritiska. Kako se klizanje nastavlja, ove veze pucaju, što dovodi do nastanka nepravilnosti na površinama.

Abrazivno trošenje[uredi | uredi izvor]

Kada se prekine kontakt materijala sa čvrstim česticama, desi se abrazivno trošenje. Ove čestice mogu biti prisutne na površini drugog materijala ili mogu biti slobodne čestice između dvije pošine. Abrazivno trošenje se može mjeriti kao gubitak mase po 'Taber Abrasion Test-u, prema standardima ISO 9352 ili ASTM D 1044.

Korozivno trošenje[uredi | uredi izvor]

Korozivno trošenje (često se naziva samo "korozija") je slabljenje korisnih osobina materijala zbog reakcija sa okolinom.

Zamor površne[uredi | uredi izvor]

Zamor površine je proces u kome je površina materijala oslabljena cikličnim teretom, što je jedna vrsta općeg zamora materijala.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]