Trojanski konj (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Trojanski konj iz filma Troja u gradu Çanakkale (Turska)

Trojanski konj je pojam iz grčke mitologije. Grci su godinama bezuspješno pokušavali osvojiti grad Troju. To im je uspjelo tek kada je vidovnjak Kalchas sazvao sve važnije tadašnje ratnike i rekao im da Troju mogu samo osvojiti uz pomoć lukavstva.

Grčka opsada Troje trajala je deset godina. Videći da nikako ne mogu da probiju zidine Troje, Grci su smislili novo lukavstvo – ogromnog šupljeg drvenog konja. Konja je sagradio Epej i ispunio ga grčkim ratnicima, koje je predvodio Odisej. Ostatak grčke vojske je tobože napustio bojište, a u stvari se sakrio iza planine Tened. Trojanci su prihvatili konja kao znak mira. Grčki špijun Sinon je ubijedio Trojance da je konj poklon, uprkos upozorenjima Laokonta i Kasandre. Lijepa Jelena i Deifob su također ispitivali konja. Trojanci su uveliko slavili podizanje opsade, i kada su Grci izašli iz konja, čitav grad je bio omamljen pijanstvom. Grčki vojnici su otvorili kapije grada da bi ostatak vojske ušao i grad je nemilosrdno opljačkan, svi muškarci su pobijeni a žene i djeca odvedeni u ropstvo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Trojanski konj (mitologija) koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.