Trolejbus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Electromote in Berlin, 1882
Trolejbus
Diagram of Trolleybus ZiU-9.PNG
Trolejbus

Trolejbus je električno vozilo za prijevoz većeg broja ljudi u gradskom saobraćaju. Trolejbus ima dvije trole preko kojih se napaja elektromotor koji ga pokreće. Trolejbus ima mogućnost bočnog kretanja u odnosu na os kontaktne mreže oko 5 metara. Kao i autobus, trolejbus ima točkove sa gumenim pneumaticima. Prednost trolejbusa u odnosu na autobus je što se kreće pomoću električne energije tako da nema štetnih gasova kao vozila koja se kreću na naftu ili benzin. I rad motora mu je tiši u odnosu na benzinske ili dizel motore. Postiže iste brzine i savlađuje uspone kao i autobusi ili tramvaji.

Standardan tolejbus ima oko 30 mesta za sjedenje i oko 100 za stajanje. Postoje i veći, zglobni trolejbusi sa skoro udvostručenim brojem putnika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]