Trolejbus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Electromote u Berlinu, 1882
Trolejbus
Diagram of Trolleybus ZiU-9.PNG
Trolejbus

Trolejbus je električno vozilo za prijevoz većeg broja ljudi u gradskom saobraćaju. Trolejbus ima dvije trole preko kojih se napaja elektromotor koji ga pokreće. Trolejbus ima mogućnost bočnog kretanja u odnosu na os kontaktne mreže oko 5 metara. Kao i autobus, trolejbus ima točkove sa gumenim pneumaticima. Prednost trolejbusa u odnosu na autobus je što se kreće pomoću električne energije tako da nema štetnih gasova kao vozila koja se kreću na naftu ili benzin. I rad motora mu je tiši u odnosu na benzinske ili dizel motore. Postiže iste brzine i savlađuje uspone kao i autobusi ili tramvaji.

Standardan tolejbus ima oko 30 mesta za sjedenje i oko 100 za stajanje. Postoje i veći, zglobni trolejbusi sa skoro udvostručenim brojem putnika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]