Tu Fu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Du Fu

Tu Fu ili Du Fu (kineski: 杜甫, pinyin: Dù Fǔ, Wade-Giles: Tu⁴ Fu³; Duling kod mjesta Chang´an 712. - Leiyang 770.) bio je jedan od najznačnijih pjesnika kineske Dinastije Tang.

Njegove pjesme izražavale su protest protiv politike. Opisivao je socijalnu nepravdu, glad i haos iz perspektive običnog građanina. Vrijeme radnje u njegovim pjesmama uvijek je prikazano kao da je riječ o par stotina godina u nazad.

Prvi pokušaji da položi ispit za službenika nisu bili uspješni. Nakon što je ipak izvanredno položio ispit dobio je visoki položaj pod carom Suzongom. Kasnije je poslan u grad Huazhou kao predstavnik za znanje. Njegov politički uspjeh kratko je trajao, uglavnom dok je bio živ car Suzong. Nakon smrti cara još se intenzivnije bavio pisanjem pjesama.

Djela[uredi | uredi izvor]

Danas je poznato 1400 njegovih pjesama. Značaj njegovih djela se ogleda i po nadimcima koje je dobio u Zapadnom društvu poput Kineski Vergilije, Horacije, Šekspir, Igo, ili Bodler. Osnovne karakteristike njegovog djela su jak osjećaj za historiju, maralnost djela i tehnička stručnost.


Tu Fuova saosjećajnost je značajno uticala na razvoj poezije. Posvetio je mnoga svoja djela temama koje su se do tada smatrale neprimjerenim za poeziju, poput kućnog života, kaligrafije, slika, životinja i sl. Zbog toga je Zhang Jie rekao da za Tu Fua "sve na ovom svijetu je poezija".


Iako je pisao sve poetske forme najznačjniji su njegovi lǜshi, vrsta pjesme striktno odrešenog sadržaja i forme. Oko dvije trećine svih njegovih djela su u ovoj formi. Iako je forma jasno određena i sadrži dosta ponavljanja, Tu Fu preko nje pojačava poetsku misao i osjećaj.

Osim toga, njegove pjesme koriste razne registre jezika, od kolokvijalnog do strikno poetskog. Ton se mjenja kako kroz sazrijevanje pjesnika, tako i naspram njegovih djela. Njegova najranija djela su umilnom tonu koji kasnije nosi svojevrstan ton pobunjenika.

Njegovi politički komentari su emocionalno obojeni, a njegovi savjeti mogu biti parafrazirani rječima: "Trebali bismo biti manje sebični i raditi ono što treba da radimo". Bilo je nemoguće ne seložiti se sa njegovim stavovima, ali način na koji izriče istinu je zapravo ono što ga smejšta kao centralnu ličnost kineske poezije.




Nedovršeni članak Tu Fu koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.