Tupik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tupik

Tupik (lat. Fratercula arctica) je morska ptica iz porodice njorki.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Tupik se uglavnom hrani manjom ribom koju lovi tokom ronjenja. Ima crno perje na leđima i glavi, sive mrlje na obrazima i bijelo perje na donjem dijelu tijela. Njegov veliki kljun je crveno-crnih tonova, a noge narandžaste. Tokom zime mitari se na otvorenom moru i tom prilikom pojedini dijelovi kljuna gube svijetlu boju. Ženka i mužjak su slični po izgledu, ali je mužjak obično nešto veći. Mladunci imaju slično perje, ali nešto drugačije boje kljuna i tamnije noge.

Fratercula arctica arctica

Tupik jesen i zimu provodi na pučini hladnih sjevernih mora, a na obalu se vraća s početkom sezone parenja u kasno proljeće. Gnijezdi se u kolonijama na vrhovima litica i polaže jedno jaje u jazbinu. Ptica se hrani ribom i potpuno sazrije nakon otprilike šest sedmica. Obalu napušta kupajući se i ne vraća se na nju nekoliko godina.[2]

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Fratercula arctica je jedina vrsta tupice koja živi u Atlantskom okeanu i jedna od tri vrste roda Fratercula. Preostale dvije vrste Tupika žive u sjeveroistočnom Pacifiku.

Tupici tokom sezone parenja borave na Islandu, Grenlandu i Norveškoj, kao i na područjima mnogih manjih ostrva u sjevernom Atlantiku. Rasprostranjeni su i u kanadskoj regiji Newfoundland, a mogu letjeti i u južna područja poput američke države Maine i Britanskih ostrva

Ugroženost i zaštita[uredi | uredi izvor]

Iako su jedini poznati populacijski trendovi europski, podaci u posljednje tri generacije (65 godina) pokazuju dovoljno velik pad da se vrsta može klasificirati kao osjetljiva. Na primjer, najveća kolonija u Norveškoj, koja je brojala 1,5 miliona parova 1979. godine, pala je na samo 289.000 u 2015. godini, a mladih gotovo da nije bilo u posljednjih 9 godina. Pad je zabilježen i u drugim manjim kolonijama, ali kako se sve kolonije ne promatraju tako pomno, moguće je da će se, nakon što se prikupi više podataka, status promijeniti na bolje ili na gore. Pretpostavlja se da su uzroci smanjenja broja invazivnih grabežljivih vrsta, zagađenja, nedostatka hrane zbog prekomjernog izlova i uginuća odraslih ćorsokaka u ribarskim mrežama..

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Čulig |, Petra. "Tupik – rijetka vrsta u Hrvatskoj | ptice.net" (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 17. 5. 2022. Pristupljeno 9. 5. 2022.
  2. ^ "Tupik – ptica klaun sjevernog Atlantika". Školska knjiga - tu za vas (jezik: hrvatski). 12. 5. 2021. Pristupljeno 9. 5. 2022.