Ubuntu fondacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ubuntu fondacija je neprofitna organizacija posvećena podržavanju Ubuntu distribucije.

Osnovana je od strane Canonical Ltd. 1. jula 2005. godine, a osnivanje je oglasio Benjamin Mako Hill. Mark Shuttleworth je ponudio novac za osnivanje u iznosu od 10 miliona dolara da osigura da će organizacija moći raditi. Trenutno je fondacija neaktivna, a Mark Shuttleworh je opisao kao "sredstvo u slučaju nužde" ako bi se nešto dogodilo njemu ili kompaniji Canonical Ltd.

Jedan cilj fondacije je da osigura da Ubuntu ostane podržan produženi period vremena (3 godine za desktop računare i 5 godina za servere, krećući od verzije 6.06). Drugi ciljevi uključuju izdavanje novih verzija distribucije, i održavanje distribucije slobodnom i potpuno besplatnom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]