Ugovor iz Santa Fea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ugovor iz Santa Fea
{{{slika_alt}}}
Ugovor iz Santa Fea
Potpisan17. april 1492. (1492-04-17)
LokacijaSanta Fe (Granada)
Strane
JezikŠpanski

Ugovor iz Santa Fea između Kristofora Kolumba i Katoličkih kraljeva potpisan je u Santa Feu (Granada) 17. aprila 1492. Njime su Kolumbu dodijeljene titule admirala svjetskog okeana, vicekralja, generalnog guvernera i dona, kao i desetina bogatstva koje stekne na planiranom putovanju.[1] Dokument je sačinjen u standardnom obliku za Kastilju 15. stoljeća: pojedine stavke ugovora uređene su u poglavlja (španski: capítulos).[2] Iako ovo nije formalni ugovor, on je ipak rezultat ranijih pregovaranja.

Kad je Kolumbov prijedlog u početku odbijen, Izabela I Kastiljska sazvala je drugu skupštinu, sastavljenu, između ostalih, od mornara, filozofa i astrologa, kako bi projekt bio preispitan. Stručnjaci su smatrali apsurdnom udaljenost između Španije i Indijâ koju je Kolumbo izračunao. Monarsi su također počeli sumnjati, ali grupa utjecajnih dvorjana uvjerila ih je da će u slučaju neuspjeha projekta gubitak biti mali, a dobit jako velika ako on uspije. Među ovim savjetnicima bili su toledski nadbiskup Hernando de Talavera, bilježnik Luis de Santángel i viši dvorski službenik Juan Cabrero.[1] Kraljevskom sekretaru Juanu de Colomi naređeno je da formulira poglavlja. Trebala su tri mjeseca da se ugovor pripremi jer su monarsi bili zauzeti drugim stvarima.[3] Zapečaćen je u privremenom logoru u Santa Feu, na periferiji opkoljene Granade.

Originalna verzija nije sačuvana. Najstarija sačuvana kopija nalazi se u potvrdama koje je Kruna izdala u Barceloni 1493. Izostavljanje riječi "Azija" navelo je neke historičare da predlože kako Kolumbo nikad nije namjeravao ići tamo, već samo otkrivati nove zemlje. Ugovor je 2009. uvršten u UNESCO-ov registar "Pamćenje svijeta".[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b John Michael Francis, Will Kaufman, Iberia and the Americas, "ABC-CLIO", 2005, str. 176
  2. ^ Carla Rahn Phillips, The Worlds of Christopher Columbus, "Cambridge University Press", 1993, str. 133.
  3. ^ Mary L. Eckhart, Columbus' Dictionary, "Branden Books", 1992, str. 9.
  4. ^ "Santa Fe Capitulations". UNESCO Memory of the World Programme. 31. 7. 2009. Arhivirano s originala, 5. 8. 2009. Pristupljeno 14. 12. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]