Ulvåsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dvorac Ulvåsa

Ulvåsa (fon. Ulvosa), stariji naziv Ulfåsa, je plemićko imanje južno od jezero Boren u općini Motala na zapadnom dijelu pokrajine Östergötland u Švedskoj. Prostire se na površini od oko 700 hektara, prekrivenog šumama i poljima.

Vjeruje se da imanje potiče iz 12. vijeka, ali se Ulvåsa prvi put spominje pod nazivom Vlwasum u dokumentu iz 14. vijeka. Ne zna se tačno porijeklo imena. Jedna varijanta je da je imanje dobilo ime po vitezu Ulf Gudmarssonu iz 14. vijeka ("Ulfs ås" tj. Ulfov greben), dok je druga varijante da naziv potiče od "Ulvs ås" što bi u prevodu značilo Vučji greben. Na imanju se još uvijek nalaze koplja, mreže i komadi tkanine (lapptyg) iz 18. vijeka, koji su korišteni u lovu na vukove. Tkanine, koje su oslikavale strašne figure, stavljane su na konopac oblikovan u slovo V. Konopac bi se kasnije vješao u šumu s ciljem strašenja vukova u već ranije pripremljene zamke.

Izvor[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]