Univerzitet u Buenos Airesu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Univerzitet u Buenos Airesu
Pravni Fakultet Buenos Aires
Pravni Fakultet Buenos Aires
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Argentina.svg Argentina
Veb-sajt www.uba.ar

Univerzitet u Buenos Airesu (španski: Universidad de Buenos Aires, UBA) jeste najveći Univerzitet u Argentini i drugi po veličini univerzitet upisom u Latinskoj Americi, iza Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku. Osnovan 12. augusta, 1821. u gradu Buenos Airesu, sastoji se od 13 fakulteta, 6 bolnica, 10 muzeja i je povezan sa 4 srednje škole:

  • Colegio Nacional de Buenos Aires,
  • Escuela Superior de Comercio Carlos Pellegrini,
  • Instituto de Besplatno Segunda Enseñanza i
  • Escuela de Educación Técnica Profesional hr Producción Agropecuaria y Agroalimentaria.

Za ulazak bilo koju od dostupnih programa studija na Univerzitetu, studenti koji su uspješno završili srednju školu moraju proći prvu godinu CBC, koja se zalaže za Ciclo Básico Común (Osnovni ciklus). Tek po završetku ove prve godine mogu upisati student izabranu školu, do tada, oni moraju pohađati tečajeve u različitim zgradama, te imaju 3 godine da završe 6 ispita (koji se razlikuju ovisno o studijskom programu izabrao) dodijeljene u dvije skupine od 3. SSvaki predmet je jedna quadrimester trajanja (Mart-Juli ili August-Novembar). Potencijalni studenti ekonomije, umjesto toga, uzmaju 2-godišnji zajednički ciklus, "CBG" (Opšti Osnovni ciklus), sastoji od 12 ispita.

UBA nema središnjeg kampusa. Centralizirana Ciudad UNIVERSITARIA (doslovno, "univerzitetski grad") počeo je u 1960, ali sadrži samo dvije škole, s drugima na različitim lokacijama u Buenos Airesu.

Pristup univerziteta je besplatan za sve, uključujući i strance. Međutim, poslijediplomski programi naplatiti školarine koje mogu biti prekrivene istraživanja stipendija za one studente s izvrsnim akademskim performansima.

To je trenutno najbolje rangirani argentinski Univezitet u koledž i Univerzitetskom rankingu, prisutan na broju 197 od najboljih univerziteta 2008 i na broj 151-200 od 2010 u Šangaju Jiao Tong University rangiranje [4]. On je proizveo više dobitnika Nobelove nagrade (četiri) nego bilo koji drugi unizerzitet na Spanskom jeziku. U 2010, u skladu s Univerzitetskim Poredkom po akademski uspjesima (URAP), [5] Univerzitet u Buenos Airesu je najbolji unizerzitet u Argentini i 247. univerzitet u svijetu.