Univerzitet u Buenos Airesu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Univerzitet u Buenos Airesu
Pravni Fakultet Buenos Aires
Pravni Fakultet Buenos Aires
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaArgentina Argentina
Veb-sajtwww.uba.ar

Univerzitet u Buenos Airesu (španski: Universidad de Buenos Aires, UBA) jeste najveći univerzitet u Argentini i drugi po veličini univerzitet u Latinskoj Americi, iza Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.[1][2] Osnovan je 12. augusta 1821. u gradu Buenos Airesu, a sastoji se od 13 fakulteta, 6 bolnica, 10 muzeja i povezan je sa 4 srednje škole:

  • Colegio Nacional de Buenos Aires,
  • Escuela Superior de Comercio Carlos Pellegrini,
  • Instituto de Besplatno Segunda Enseñanza i
  • Escuela de Educación Técnica Profesional hr Producción Agropecuaria y Agroalimentaria.

Za prijem na bilo koji od dostupnih programa studija na Univerzitetu, studenti koji su uspješno završili srednju školu moraju proći prvu godinu CBC, koja se zalaže za Ciclo Básico Común (Osnovni ciklus). Tek po završetku ove prve godine studenti mogu upisati izabranu školu. Do tada, oni moraju pohađati tečajeve u različitim zgradama, te imaju 3 godine da završe 6 ispita (koji se razlikuju ovisno o izabranom studijskom programu) podijeljenih u dvije grupe od 3. Svaki predmet traje jedan semestar (mart-juli ili august-novembar). Potencijalni studenti ekonomije umjesto toga uzimaju 2-godišnji zajednički ciklus, "CBG" (Opšti Osnovni ciklus), koji se sastoji od 12 ispita.[3]

UBA nema središnjeg kampusa. Centralizirana Ciudad UNIVERSITARIA (doslovno, "univerzitetski grad") započeo je sa radom 1960, ali sadrži samo dvije škole, dok se druge nalaze na različitim mjestima u Buenos Airesu.

Prijem studenata na univerzitet je besplatan za sve, uključujući i strance. Međutim, poslijediplomski programi naplaćuju školarine koje mogu biti pokrivene istraživačkim stipendijama za one studente s izvrsnim akademskim ocjenama.

To je trenutno najbolje rangirani argentinski Univezitet, gdje je prema godišnjoj ocjeni izdanja QS World University Rankings iz 2008. bio na 74 mjestu u svijetu.[4] Univerzitet u Buenos Airesu je proizveo više dobitnika Nobelove nagrade (četiri) nego bilo koji drugi univerzitet na španskom jeziku. Godine 2010., u skladu s Univerzitetskim poretkom po akademskim uspjesima (URAP), Univerzitet u Buenos Airesu je najbolji univerzitet u Argentini i 247. univerzitet u svijetu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Best Global Universities in Latin America". U.S. News and World Report. 2019.
  2. ^ "ARWU World University Rankings 2018 | Academic Ranking of World Universities 2018 | Top 500 universities | Shanghai Ranking - 2018". www.shanghairanking.com. Arhivirano s originala, 16. 8. 2018. Pristupljeno 15. 5. 2019.
  3. ^ "UBA - CBC". www.cbc.uba.ar. Pristupljeno 4. 5. 2019.
  4. ^ "QS World University Rankings® 2019". Quacquarelli Symonds. Pristupljeno 20. 2. 2018.