Vakuumska boca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijagram vakuum boce

Vakuumska boca (također poznata kao termos boca, termosica ili termoska) je izolacijska posuda za skladištenje, koja značajno produžava vrijeme tokom kojeg njen sadržaj ostaje topliji ili hladniji od okoline. Izumio ju je Sir James Dewar 1892. godine. Vakuumska boca se sastoji od dvije boce, smještene jedna unutar druge i spojene na vratu. Prostor između dvije boce je djelimično ispražnjen od vazduha, stvarajući djelimičan vakuum koji značajno smanjuje prijenos toplote kondukcijom ili konvekcijom. Prijenos topline toplinskim zračenjem može se dodatno minimizirati posrebrenjem površina boca okrenutih prema otvoru. Većina prenosa topline odvija se kroz vrat i otvor boce, gdje nema vakuuma. Vakuum boce se obično izrađuju od metala, borosilikatnog stakla, pjene ili plastike i imaju otvor začepljen plutom ili polietilenskom plastikom. Kada se koristi za držanje hladnih tečnosti, korištenje vakuum boce takođe eliminiše i kondenzaciju na spoljnoj strani boce.

Vakuumske boce se koriste u domaćinstvu za održavanje napitaka toplim ili hladnim tokom dužeg vremenskog perioda. Vakuumske boce se koriste i za mnoge svrhe u industriji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Vakuumsku bocu je dizajnirao i izumio škotski naučnik Sir James Dewar 1892. godine, tokom njegovih istraživanja

iz oblasti kriogenike, i zbog toga se, u njegovu čast, ponekad naziva i Dewar bocom. Dok je određivao specifičnu toplotu elementa paladijuma, Dewar je napravio mesinganu komoru koju je zatvorio u drugu komoru, kako bi paladijum održao na željenoj temperaturi. On je izvukao vazduh između dvije komore, stvarajući djelimičan vakuum, kako bi održao stabilnu temperaturu sadržaja. Dewar je odbio patentirati svoj izum, a boca, koju su drugi razvili koristeći nove materijale kao što su staklo i aluminij, postala je značajno alat za hemijske eksperimente, a

Tipičan dizajn vakuumske boce marke Thermos.

također i uobičajeni kućni predmet.[1]

Dewarov dizajn je komercijalizovan 1904. godine kada su dva njemačka staklopuhača, Reinhold Burger i Albert Aschenbrenner, shvatili da se vakuum boca može koristiti za održavanje hladnih pića hladnim, a toplih napitaka toplim i razvili robusniji dizajn boce, koji je bio prikladniji za svakodnevnu upotrebu.[2] Svoj proizvod su nazvali "Thermos", a potom su dobili prava i na komercijalni proizvod i zaštitni znak na ime. Dewar je kasnije pokušao da zatraži prava na pronalazak, ali je umjesto toga izgubio sudski spor.[3] .

Naziv je kasnije postao generički zaštitni znak, nakon što se izraz "termos" počeo koristiti za sve vakuumsko izolovane posudu za tečnosti. U nekim državama, naziv Thermos je i dalje registrovani zaštitni znak, ali je proglašen generizovanim zaštitnim znakom na sudu u Sjedinjenim Državama 1963. godine.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Soulen, Robert (mart 1996). "James Dewar, His Flask and Other Achievements". Physics Today. 49: 32–37. Bibcode:1996PhT....49c..32S. doi:10.1063/1.881490.
  2. ^ "Our History". Thermos. 2011. Arhivirano s originala, 28. 5. 2013. Pristupljeno 31. 3. 2013.
  3. ^ Frank A. J. L. James. "Dewar, James - BRITISH CHEMIST AND PHYSICIST". Advameg, Inc. Pristupljeno 30. 12. 2010.
  4. ^ "Has thermos become a generic trademark?". genericides.org. 18. 5. 2020. Arhivirano s originala, 22. 9. 2021. Pristupljeno 28. 1. 2021.