Vanja Drach

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vanja Drach
Rođenje (1932-02-01) 1. februar 1932.
Smrt6. septembar 2009(2009-09-06) (77 godina)
Zanimanjeglumac

Vanja Drach (1. februar 1932 – 6. septembar 2009) bio je jugoslavenski i hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima pokraj Županje u porodici vinkovačkog ljekara, koji je umro kad je Vanji bilo 11 godina. Slijedeći porodičnu tradiciju odlazi na studij medicine u Zagreb, ali nakon godinu dana napušta fakultet i upisuje Kazališnu akademiju (kod prof. Gavelle). Nakon završenog studija glumi dvije godine u Dramskom kazalištu Gavella (tada Dramsko kazalište), te po nagovoru Bojana Stupice prelazi u Hrvatsko narodno kazalište. Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u "Teatar u gostima" gdje u sljedećih pet godina gostuje po cijeloj Hrvatskoj, Jugoslaviji i međunarodno s brojnim uspješnicama. Nakon tog razdoblja vraća se u HNK, iako igra i dalje u gotovo svim pozorištima u Zagrebu. Izuzetno je značajan njegov rad na Radio Zagrebu gdje decenijama sarađuje u dramskom programu, te u programima proze i poezije (Dnevnici i pisma, te Poezija naglas).

Iako je poznatiji kao pozorišni glumac gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge u antičkim dramama, djelima ruskih klasika i u modernom repertoaru, Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima različitih žanrova (debitovao u H-8(1958.) Nikole Tanhofera). Često je s uspjehom nastupao i u kratkim igranim filmovima (npr. [[Branko Majer|Branka Majera i Vatroslava Mimice) te u TV dramama i serijama.

Drach je umro 6. septembra 2009. nakon kratke i teške bolesti u 77. godini života.[1] Posljednja uloga mu je bila kao psihijatar Điđimilović u bosanskohercegovačkoj humorističkoj seriji Lud, zbunjen, normalan.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Televizijske serije[uredi | uredi izvor]

Filmovi i TV-drame[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ online, Blic. "Preminuo hrvatski glumac Vanja Drah". Blic.rs (jezik: srpski). Pristupljeno 2. 11. 2019.