Vektorski grafički program

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Snimak ekrana modernog vektorskog grafičkog editora Inkscape

Vektorski grafički program, (također poznati i kao programi za vektorsko uređivanje; engleski: vector graphics editor)je računarski program koji omogućuje korisniku da stvara i mijenja vektorske slike, te da ih pohranjuje u više poznatih vektorskih grafičkih formata kao što su EPS, CDR, PDF, WMF ili SVG.

Vektorski editori naspram bitmap editora[uredi | uredi izvor]

Vektorski editori su često u suprotnosti sa programima za uređivanje bit mapa, i njihove se mogućnosti nadopunjuju međusobno. Vektorski programi su često bolji za uređivanje izgleda stranica, tipografiju, izradu logo-a, izoštrene umjetničke ilustracije, kao što su: stripovi, "clip art", složeni geometrijski oblici, tehničke ilustracije, opći dijagrami i dijagrami toka.

Bitmap urednički programi su bolji za primjenu kod: retuširanja, obrade fotografija, fotorealističnih ilustracija, kolaža i ručno ili crtaćim tablet-om urađenih ilustracija.

Mnogi savremeni umjetnici rade u Corel Photo-Paint-u i Photoshop-u, da naprave sve vrste ilustracija. Nedavne verzije bitmap programa kao što su GIMP i Photoshop podržavaju vektorske alate, dok vektorski programi kao što su: CorelDRAW, Adobe Illustrator, Xara Xtreme, Adobe Fireworks, Inkscape ili SK1, usvajaju rasterske efekte koji su prije bili rezervisani za bitmap programe (npr. "blurring").


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]