Velški terijer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Velški terijer

Velški terijer je rasa psa koja spada u grupu terijera. Veški terijer potiče iz Velsa i postoji od 1800tih godina.

Danas je velški terijer prvenstveno pas za pratnju, no i dalje je sačuvao svoje lovačke sposobnosti. Neki od njegovih talenata uključuju lov, traganje, stražarenje i izvođenje trikova.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Velški terijer je uzgojen u Velsu kao lovački pas za lov na vidre, lisice i jazavce u njihovim jazbinama, kao i za lov u čoporima lovačkih pasa. Pasmina je vjerovatno potomak starog britanskog "black and tan" terijera. Pasmina je prvi put prikazana u Engleskoj 1884., te izvezena u SAD 1888. godine. Neko je vrijeme je nosila naziv stari crveno - crni oštrodlaki terijer.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Velški terijer je pas srednje veličine koji može narasti do 41 cm i težiti od 9-10 kg. Rep se često kupira, ako je previše dug, da bi se održao kompaktan izgled psa. Oblik tijela je četvrtast sa izduženom njuškom. Krzno se sastoji od dva sloja, prvog za izolaciju i drugog za zaštitu od prljavštine, kiše i vjetra. Velški terijeri se većinom rađaju crni da bi u prvoj godini života krzno promijenilo boju u standardnu crnu i preplanulu. Prisustvo crne boje ispod skočnih zglobova je nepoželjno po standardu.[2]

Zdravlje[uredi | uredi izvor]

Neka istraživanja tvrde da velški terijeri imaju genetsku predispoziciju za glaukom.[3] Zdrav velški terijer može živjeti 12-13 godina.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.vauvau.net/content/view/377/65/
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 5. 2008. Pristupljeno 8. 5. 2008. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.caninegeneticdiseases.net/GLX/rsrchGLX.htm

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]