Veliko vijeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Veliko vijeće je skupština plemstva koja predstavlja zakonodavnu vlast u srednjovjekovnim komunama. Reprezentativnog je karaktera na primjeru Venecije i Dubrovnika.

Članovi Velikog vijeća su svi predstavnici vlastele sa navršenih 18 godina. Oni se biraju na sve političke pozicije, u druga izvršna, savjetodavna i sudska tijela, kao diplomate i poslanici i uopće kao predstavnici političke vlasti komune. Zatvaranje velikog vijeća predstavlja čin kojim se ograničava pravo drugim društvenim slojevima da postanu članovi toga tijela. Na osnovu čina zatvaranja stvorene su zlatne knjige plemstva u kojima su navedeni predstavnici vlastele. Pored ovih političkih zapreka za sve ostale članove svoje zajednice, vlastela je nastojala i da ideologizira svoj status. Tako su nastale brojne verzije historijata i legendi pojedinih plemićkih rodova koji su nastojali svoj status da povežu sa najstarijim grčkim i rimskim vremenima, te time da opravdaju svoju aktualnu poziciju.